Читај ми!

Народни ансамбл „Коло“ прославио 75 година постојања

Национални ансамбл „Коло“, свечаним концертом у МТС Дворани у Београду, обележио је 75 година постојања. За јубилеј је припремљен посебан програм који је гледаоце провео кроз богату историју рада Националног ансабла. Премијерно су представљене кореографије народних игара са ширег српског културног простора.

Ансамбл „Коло“ као чувар и амбасадор српске традиционалне уметности током 75 година постојања гостовао је у најпрестижнијим дворанамана на свим континентима, а његове концерте пратили су милиони гледалаца.



„Ансамбл Коло данас је на стази национално ансамбла народних игара и песама Србије зато што на свом репертоару врло јасно стратешки негује репертоар свих народа и мањина који живе у Србији, а такође и репертоар српског народа који живи у региону дакле ван граница Србије“, каже директор ансабла, др Здравко Ранисављевић.

Професионални ансамбл „Коло“ основан је 1948. године са задатком да негује, кореографски уобличава и уметнички обрађује народне игре. Данас броји стотину запослених који брину и о новим генерацијама које ће наставити њихову мисију.

„Ми смо ове године започели једну снажну едукативну линију ка свим заљубљеницима у народну игру и било је преко 300 полазника ове године у школи која се пре свега бави ониме што Коло доноси као ансамбл, а верујем да ћемо се тим активностима наставити даље и нешто што је у плану јесте свакако за наше најмлађе“, истиче уметнички директор ансамбла „Коло“, Јанко Димитријевић.

Ове године концерте Кола видело је 45 хиљада гледалаца широм Србије, а следеће године очекују се концерти у Словенији, Италији, Мађарској...

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара