Читај ми!

"Оживљена лепота" у Галерији РТС – колекција "Пигмалион"

Захваљујући колекционарима настају истински вредне збирке ликовних дела. Једна од њих је породице Чук из Словеније која баштини врхунска дела уметника из региона. Колекција „Пигмалион“ је посебна по много чему, пре свега по истрајности и стрпљивости сакупљача и беспрекорном избору уметничких дела стваралаца различитог сензибилитета.

Препознатљиви и вредновани уметници из овог нашег региона у Галерији РТС до 27. јануара 2024. сабрани су избором Небојше Савовића Нес у поставци под називом „Оживљена лепота“.

Власнику Пигмалиона Горазду Чуку и његовој породици многе разноликости не сметају: различите генерације уметника, различита поднебља где стварају, обиље поетика, стилова, техника... Колекцију Пигмалион исписују препознатљиви и вредновани рукописи сваког појединца у вишегодишњем истраживању онога што завређује откуп или је настало у озбиљно организованој колонији. Последњих година уметници гостољубље осећају на југу Србије у љубичастом лавандом обојеном пејзажу живописног села Тамњаница. Добар домаћин омогућио је сликарима изузетан радни и смештајни комфор. Увелико је у припреми стварање вајарског атељеа у коме ће настајати камена обличја реномираних скулптора регионалног простора.

Породица Чук из Словеније негује врт у коме различити цветови цветају и сви неодољиво миришу. За именима као што су Божа Илић, Андреј Јемец, Франце Михелич, Јоже Циуха, Јоже Тисникар, Мића Поповић, Милан Коњовић, Паоло Ћерви, Рихард Јакопич, Војо Станић, Владимир Величковић, Валентин Оман, Сафет Зец... жуде многи музеји и угледне галеријске институције. стилизацијама ветерана Воја Станића и знатно млађег Славка Крунића. Сликарски хедонисти подједнако ће уживати у боји и атмосфери потпуно различитих и неупоредивих сликара Клементине Голије, Василија Доловачког и Жељка Ђуровић.

На отварању изложбе „Оживљена лепота“ говорили су др Марија Павловић, у име Савета за ликовно стваралаштво РТС, аутор Небојша Савовић Нес и Горазд Чук.

 

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије