Читај ми!

Монографија посвећена Живојину Жики Павловићу плод сарадње Југословенске и Словенске кинотеке

Поводом 90 година од рођења и 25 од смрти Живојина Жике Павловића, у Југословенској кинотеци је одржана промоција монографије посвећене великом српском и југословенском редитељу, сценаристи и књижевнику.

Монографију чине есеји о стваралаштву, поетици и етици свестраног уметника Жике Павловића. Есеје о различитим аспектима стваралаштва, поетици и етици Жике Павловића, награђиваног, али и забрањиваног уметника, једног од најистакнутијих аутора црног таласа, вишеструког добитника Златних арена на фестивалу у Пули, књижевника и сликара, написали су Горан Гоцић, Ивана Кроња, Грег Декјур, Саша Радојевић, Зденко Врдловец, Андреј Шпрах и Наце Заврл.

„Живојин Павловић је свакако један од најзначајнијих српских и југословенских редитеља који је остварио запажену улогу и у европској кинематографији, не само са Сребрним медведом на Фестивалу у Берлину, већ целокупним својим опусом. Свакако је публици, поготово у Србији, занимљив и као књижевник и неки од аутора монографије су се осврнули и на спој његовог књижевног и филмског стваралаштва“, наводи Марјан Вујовић, коуредник монографије.

Монографија посвећена Жики Павловићу настала је у сарадњи Југословенске и Словенске кинотеке из Љубљане, где је Павловић такође оставрио значајан део своје каријере.

„Павловића у Словенији сматрамо за српског, словенског и југословенског режисера. Тако да је увек био мало 'наш', пошто он има директно словенске филмове, као што су Рдече класје, Лет мртве птице и На свидању на следни војни, онда има некако и индиректно словенске филмове, као што је Непријатељ“, истиче Варја Мочник, коуредница монографије.

Након промоције одржана је пројекција филма Буђење пацова, а премијера рестаурисан копије Павловићевог филма Заседа Југословенска киногека ће премијерно приказати 28. децембра у оквиру програма „Сезона филмских класика“, на дан прве филмске пројекције у свету – у Паризу 1895. године.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара