Читај ми!

Нови Сад на Унесковој листи креативних градова

Град Нови Сад је у последњих седам година успео да добије четири најзначајнија светска признања у четири категорије, као Европска престоница културе, најбоља организација награда „Мелина Меркури“, најбољи европски тренд бренд у Дрездену и као круна, награда Унеска за „Креативни град у области нових савремених медија“.

Српска Атина је стала раме уз раме са светским градовима у Унесковој листи креативних градова као што су Линц, Лион, Модена, Торонто. Ту мрежу од 350 градова спаја развој културних индустрија на локалном нивоу и међународна сарадња.

Тиме је Нови Сад учврстио позицију као центар културе и иновација, где је креативност препозната као стратешки фактор за одрживи урбани развој.

„Град који има велику традицију у култури који се овековечио и остварио кроз титуле европске престонице културе, а овим легатски наставио да постави себи један нови подсрек и визију укупног развоја савременог града у области културе. У том смислу је показао шта значи када се постави један стратешки оквир који је у Новом Саду од 2016. до 2026. који има своје циљеве а онда су ове награде европског и светског карактера практично резултати који нису сами по себи циљеви него последица“, каже Немања Миленковић из Фондације Нови Сад - Европска престоница културе

Национална платформа „Србија ствара“ препознала је важност пројекта „Нови Сад, престоница културе".

„То показује промену Србије у свету, односно нашег имиџа. Ми поред Новог Сада имамо и Врање који је препознато као Унеско град за музику. То је промена Србије и перцепција Србије у свету, да смо ми једна земља заснована на иновацијама, талентима, знању, креативности. Желимо да тако останемо препознати у свету“, истиче саветница председнице Владе РС за Креативне индустрије Бојана Вишекруна.

Калеидоскоп културе, Уметнички дочеци Нове године, једанаест Културних станица смештених у обновљеним индустријским објектима, некадашњим Домовима културе, Месним заједницама, стрељанама, само су неки од топонима Новог Сада већ препознатљиви на светској мапи културе.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара