Читај ми!

Изложба радова са међународне ликовне колоније ФЕЦИТ у Галерији РТС

У Галерији РТС-а отворена је изложба радова насталих на ликовној колонији ФЕЦИТ у истарском градићу Грожњану. Изложена су одабрана дела са нагласком на српским уметницима, као и дела која су настала на колонији 2023. године.

Поставка представља избор ликовних дела насталих у протеклих пет година одржавања међународне ликовне колоније ФЕЦИТ. На овој релативно младој колонији стварало је више од педесет уметника.

„Ова једна млада колонија, не само да је у повоју, него је врло успешна баш из разлога добре организације и одличног одабира уметника различитих генерација са простора Србије и региона, који јесу разнородни у својим поетикама и годинама, али када погледате ову поставку Галерије РТС-а схватићете заправо да је све то фигурација која се посматра кроз портрет, пејзаж или фигуру, али генерално они јесу окренути неким традиционалним вредностима и фигурацији“, наглашава Маја Живановић, чланица Савета за ликовно стваралаштво РТС.

Истарски град Грожњан 1965. године постао је град уметника када су се у њега доселили ствараоци из различитих крајева Југославије. У овом граду и на колонији ФЕЦИТ уметност се преобликује, а сликари и вајари друже, стварају и размењују мишљења и искуства.

„Видите да је то једно царство лепоте и радости. Нема никаквог мрака, нема никаквог усиљеног експериментисања, померења граница, освајања слобода. То је једна врста, како бих рекао, традиционалног сликарства које органски настаје на таквом једном месту“, сматра проф. др Оливер Томић, историчар уметности.

Поставка у Галерији РТС отворена је до 10. децембра.

уторак, 27. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво