Читај ми!

Марко Живковић и Миа Јанковић победници првог такмичења композитора „Андрија Чикић“

Успешно, са много емоција и са утиском огромног друштвеног значаја, такмичење које носи име Андрије Чикића је завршено. Победили су Марко Живковић у млађој и Миа Јанковић у старијој конкурсној групи.

Пре финала одржане су елиминационе етапе у којима је чак 40 пријављених аутора представило своје радове.

Чланица жирија, композиторка Ана Крстајић каже да су међу пријавама имали различите жанрове.

"Имали смо доста валцера, имали смо неколико тема с варијацијама, имали смо врло сложене музичке форме. Највише је инспирисано класичним музичким формама. Међутим, имали смо једну џез композицију, имали смо неколико можда које више пашу за неку примењену музику. Тако да је заиста било свега и врло квалитетних ствари", истиче Крстајићева.

Све композије, као и програм који су чинили изложба фотографија и емитовање кратког документарног филма, посвећене су Андрији Чикићу, младом композитору и пијанисти трагично настрадалом у мају ове године у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“.

Андрија Чикић био је вишеструко талентован, успешно се такмичио у компоновању и свирању клавира и планирао да се у будућности посвети управо музичкој уметности и свим њеним изазовима и захтевима.

Такмичење које организује Коларчева задужбина носи име по Андрији Чикићу са намером да младим ауторима и пијанистима буде инспирација за кретивно изражавање. Под покровитељством Министраства културе Републике Србије, меморијално такмичење је основано са циљем да име Андрије Чикића постане саставни део наше културе.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије