Читај ми!

Музетеа, фестивал који музеје претвара у позоришне сцене

Глумица Народног позоришта Вјера Мујовић основала је нови позоришни фестивал „Музетеа“ који ће обухватити представе игране у музејским просторима.

Музеји се радо и лако претварају у позоришне кулисе, па публика одавно ужива у Кафи с књегињом у Конаку књегиње Љубице или у љубавној причи кнеза Михаила у представи Што се боре мисли моје, која се у Милошевом конаку годинама игра на карту више.

Од пре неколико година, списку се придружио и Дом Јеврема Грујића, идеалан мизансцен за део из живота чувене Коко Шанел коју игра управо Вјера Мујовић.

Фестивал је почео у Конаку књегиње Љубице, монодрамом Ветар и заставе, следи Етнографски музеј и представе Ненаписана писма и Ја ћу теби љуба бити.

У Музеју науке и технике, 15.новембра, још једна представа позната београдској публици Пупин – последњи сан и представа Лизистрата.

Две жене и један рат затварају фестивал 16. новембра у Дому Јеврема Грујића, где ће бити и додељене награде најбољима.

„Музетеа“ има и циљ да прикаже првенствено женско стваралаштво, али и теме које кроз различите временске, историјске и друштвене околности, жене ставља у различите позиције, системе и улоге.

Печат томе даје и искључиво женски тим који је учествовао у стварању новог фестивала и жене које ће као жири одлучивати о његовим победницима.

Партнери пројекта су Град Београд, Туристичка организација Београда, Музеј града, Удружење љубитеља Скадарлије, Етнографски музеј, Музеј науке и технике и Дом Јеврема Грујића.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије