Читај ми!

Шабачком хору златна медаља на Фестивалу хорова у Херцег Новом

На осмом Међународном фестивалу хорова у Херцег Новом златну медаљу освојило је „Прво певачко друштво 1905“ из Шапца. Успех је утолико већи што је, и поред дуге традиције хорског певања у граду, овај мушки састав заједно тек годину дана.

Инжењери, професори, економисти, ђаци, лекари – од 16 до 59 година. Између десетак инструмената, од клавира, мандоле, фруле, саксофона, од црквеног хора до тамбурашких оркестара, спојили су их, од тенора до баса, хорски гласови.

„По професији сам лекар специјалиста радиологије, а ово је вид опуштања, озбиљног рада, позитивне енергије. Музика је живот, прво што сам радио озбиљно у животу била је музика, свирао сам виолину, а ево сад пред пензију завршава се певањем“, каже др Бора Лукић из Шапца.

„Идем у музичку школу за соло певање, планирам да постанем соло певач и ово искуство ми је супер начин да се испраксам“, наводи Теодор Томић из Шапца.

Идеја стара, а жеља реализована тек прошле године. Сви су, кажу, деца „Абрашевића“, добри гласови из сваке генерације познати на градској калдрми. Певачи аматери са деценијским искуством у музици, једини професионалац – диригент.

„Конкуренција је била веома озбиљна, такмичење веома захтевно, тако да смо остварили велики успех и, наравно, све су позитивни коментари. Без вежбања не може да буде ни резултата, долазе редовно на пробе, труде се, радујемо се сваком новом аранжману, сваком новом наступу и онда наравно да успех не изостаје“, објаснила је мр Мирјана Пантелић, диригент хора.

„Циљ нам је да опстанемо најмање још десет година, циљ нам је кад одемо у пензију да видимо друге момке како певају на нашем месту, то нам је циљ, да направимо нешто што ће трајати“, истакао је Жељко Торбица, уметнички директор Првог певачког друштва 1905. Шабац.

Градска хорска традиција дуга је више од века. На првој утакмици певачких друштава 1903. године. Шапчани су победили, жиријем је преседавао Мокрањац, а друштво водио чувени хоровођа Роберт Толинген. Певачки точак у „Абрашевићу“ после десет година, поново је покренут.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара