Читај ми!

Потписан Меморандум о сарадњи етнографских музеја Србије и Мађарске

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић састала се у Будимпешти са министром културе и иновација Мађарске Јаношем Чаком, а на састанку је истакнут обострани интерес две земље за унапређење сарадње у области културе, у складу са изузетно добрим и пријатељским односима две државе.

Потписан Меморандум о сарадњи етнографских музеја Србије и Мађарске Потписан Меморандум о сарадњи етнографских музеја Србије и Мађарске

Гојковићева и Чак су присуствовали потписивању Меморандума о сарадњи између етнографских музеја Србије и Мађарске, што потврђује велики значај и интерес за ширење сарадње у области културног наслеђа између две земље. Меморандум о сарадњи, који су потписали директор Етнографског музеја Србије Марко Крстић и заменик генералног директора Етнографског музеја Мађарске Габор Вереш, предвиђа успостављање повољних услова за даље развијање сарадње у областима заштите, очувања и промоције етнолошког, антрополошког и нематеријалног културног наслеђа, као и подстицање размене знања, информација и стручњака у области очувања и заштите.

Гојковићева и Чак указали су да овај документ има стратешки значај, полазећи од јасног препознавања вредности неговања културног наслеђа, као и истакнуте улоге етнографског музеја у култури обе земље, а министарка Гојковић је указала да је то значајно и због тога што Етнографски музеј Мађарске представља добар узор за иновирање сталне поставке српског музеја.

Министри су нагласили да су укупни односи Србије и Мађарске најбољи у историји, уз посебан подстицај на највишем државном нивоу, о чему сведоче и претходна заседања двеју влада, као и оснивачка седница Савета за стратешку сарадњу, на којима је културна сарадња добила додатни подстицај, те чињенице да је њихов данашњи сусрет трећи у овој години, увек са конкретним договорима.

Гојковићева и Чак су указали да у актуелном времену бројних конфликата и изазова, стабилност и сарадња добијају све већи значај, као и да у том контексту култура може много да помогне у међусобном разумевању наших народа.

Полазећи од тога, Гојковићева и Чак су се сагласили о наредним корацима у унапређењу сарадње и заједничком раду на бројним пројектима како између установа културе, која би подразумевала размену искустава и изложби, тако и у области филмске индустрије и промовисању важних тема из заједничке историје.

Маја Гојковић и Чак су се сагласили да је важно да се искористе бројни потенцијали за јачање сарадње у области филмске уметности и договорили да се премијера филма о Јанку Сибињанину поред Будимпеште одржи и у Београду, где су се и снимале поједине сцене.

Гојковићева је предложила да се у циљу јачања културних веза организује и манифестација Недеља културе Мађарске у Србији и обрнуто како би се представило културно наслеђе и савремено стваралаштво две земље. Такође, позвала је и на представљање мађарске културе у оквиру важног националног програма Престоница културе Србије, те напоменула да је ове године Чачак прва престоница културе Србије, а да ће наредне године то бити Ужице, као и да је читав пројекат покренут по моделу европске престонице културе.

На састанку се разговарало и о даљим могућностима сарадње кроз потписивање билатералних споразума, међу којима је посебно значајан будући Програм сарадње у области културе за период 2024 – 2027. године, као и Меморандум у области националних филмских архива.

Гојковићева и Чак су разговарали и о заштити културног наслеђа, посебно о сарадњи и размени искустава у оквиру пројекта „Дворци и виле“ у домену разматрања модалитета заједничких активности у циљу упознавања са најбољим праксама јавно-приватног партнерства и у том оквиру договорили су посету српских стручњака Будимпешти.

Гојковићева је министра културе и иновација Мађарске позвала у званичну посету Србији у циљу даљег јачања културних веза, што је министар Јанош Чак прихватио.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије