Читај ми!

Дани турског филма до 15. септембра у Дому омладине

Поводом 100. годишњице Републике Турске, у Дому омладине Београда до 15. септембра одржавају се Дани турског филма.

Разноврсност турске кинематографије, од њених комерцијалних остварења каква је љубавна прича Животни век једне пахуље, до арт филмова посебног ауторског израза, као што је Преданост: Хасан Семиха Капланоглуа, представљена је на Данима турског филма. Програм чини 14 остварења, награђиваних на светским фестивалима.

„Нисам ишао логиком шта се мени свиђа као професору филма или редитељу, него сам желео да српској публици, у правом смислу речи, представим шта се то дешавало у последње две-три године у Турској, било да је то породични филм, драма, акциони филм или комедија“, каже селектор Фестивала Сали Салини.

Дани турског филма су у Београд довели ауторе, као и глумце. Једна од гошћи је награђивана редитељка Севги Хиршхојзер, чија ће породична драма Земља бити приказана у четвртак.

„Ово је мој први дугометражни филм који говори о преласку једне породице из села у град. Жеља ми је била да прикажем сву различитост између села и града. Филм је спорог ритма, али то одговара причи. Турска кинематографија јесте у експанзији, али за нас независне филмске ауторе је мало теже. Ипак мислим да за добар филм нису неопходни велики филмски сетови, већ добра екипа и љубав“, истакла је Севги Хиршхојзер.

Дани турског филма су и прилика за разговоре о корподукцијској сарадњи српске и турске филмске индустрије, као и о сарадњи на пољу ТВ серија.

Манифестацију ће 15. септембра затворити пројекција филма Доба нетрпељивости о двојици браће из сиромашног предграђа који желе да уђу на базен луксузног стамбеног комплекса у комшилуку. Редитељ Ајдин Ораком ће након филма разговарати са публиком.

субота, 02. децембар 2023.
11° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке