Читај ми!

Приповедање на филмски начин о Мароку – "Ivana Ivković facing Morocco"

У Музеју афричке уметности промовисана је књига "Ivana Ivković facing Morocco", која на филмски начин говори о односу ликовне уметнице према овој земљи, самој себи и другим људима.

„Драги О. Хвата ме паника у пустињи. Мароко је прелеп, све што си ми рекао је тачно. Заправо ја волим и не волим овај свет у исто време, плашим га се а привлачи ме", написала је Ивана Ивковић на једној од бројних разгледница са путовања по земљи коју зову „Капијом Африке". Сусрет са Мароком, после неколико година активног номадског начина живота уметнице, био је пун изазова и супротстављених осећања.

„Мароко је донео пре све га тај изазов боравка у пустињи, ритам дана, а после и награду кроз те градове који су својом згуснутошћу и мединама које функционишу 600 годинана на једнак начин, изазов су сам по себи. Супротставњање и препуно је различитих контраста који се некада екстремно разликују, и наравно, велика сила се осећа у ваздуху, и међу људима. Успела сам да из свега тога извучем нешто што ћу после годинама у раду користити“, рекла је Ивана Ивковић.

Поред бројних фотографија у књизи "Ivana Ivković facing Morocco", су и цртежи, дневнички и поетски записи које је уметница бележила у пустињи на граници са Алжиром. Било је то њено најинтензивније путовању до сада, на коме је открила много новог о себи.

„Постоји једно трагање у нама, да прво пронађемо осећај сигурности који нам измиче из дана у дан. Процес је сложен и јако пуно нивоа доноси а пре свега, све вам проширује капацитете за живот. Те амбиваленције и могућност да се одређена средина заволи, увек су изазов, али тим путовањем, развија се та могућност и постајемо еластичнији“, додала је Ивковићева.

Књига је биоскопска, више се гледа него чита, а највише се осећа. Има свој ток, наратив и испричана је као приповест на српском и енглеском језику.

„Ја сам кустосирала тај материјал, одабрала га, ставила у одређени однос, и заправо приредила за гледање. Понудила сам једну причу, али је она отворена тако да, књига је сама вишеслојна и комплексна, она може да се гледа где се отвори, може да се чита редом, може с краја ка почетку – како коме воља“, изјавила је Драгана Радивојевић, ауторка књиге.

Уметничка пракса Иване Ивковић развијала се на путовањима и у оквиру резиденцијалних програма широм света. Добитница је реномираних стипендија и награда, а њени радови су део бројних колекција музеја у Београду, Штутгарту и Бечу.

Планира ново путовање али овог пута по Европи. Прва станица – Кипар.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара