Читај ми!

Музеј као школа – дела по мери Јавора Рашајског

Изложба „Музеј као школа – времеплов отворене слике" на једном месту сабира дела мајстора уметности из ликовне збирке музеја у Вршцу и Јавора Рашајског. О необичној вишевековној историји града, најречитије говори Градски музеј Вршац, као један од најстаријих установа културе данас у нашој земљи.

Основан је давне 1894. године и представља тип комплексног музеја, што значи да у својим збиркама баштини предмете археологије, историје, етнологије, ликовне уметности, нумизматике и природе.

Ове музејске збирке настале су првенствено поклонима локалних колекционара још у XIX веку.

То су, пре свега били предмети из области археологије, нумизматике и историје. Број обрађених и категоризованих предмета и грађе креће се данас до невероватних 250.000 примерака.

И данас, перфектна структура цртежа, минуциозан детаљ, без обзира да ли се ради о цртежу, или слици у уљу, остају главна преокупција Рашајског.

Упливи традиције претходних времена и искуство личног доживљаја стоје у његовом раду у племенитој равнотежи синергије истраживања.

Свакако, заслужан у том истраживачком подухвату јесте и Градски музеј у Вршцу. Зато у изложби „Музеј као школа – времеплов отворене слике“ још једном истичемо да несагледиви културни капитал који чува овај музеј, где мотивацију налази Јавор Рашајски, остаје за генерације нараштаја као једна упечатљива слика историјског времеплова, остаје као једна велика отворена школа.

Дела из Градског музеја у Вршцу, изабрана по мери Јавора Рашајског, заједно са личним делима аутора у јединству простора Галерије РТС моћи ће да се погледају све до 25. јуна.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво