Читај ми!

Бечки дечаци славе 525. рођендан

Великим концертом у чувеном Музикферајну у Бечу, најстарији и најпознатији хор дечака у свету, обележава у недељу значајан јубилеј – 525. годишњицу постојања. 

Све је спремно, велика Златна дворана Музикферајна с нестрпљењем очекује анђеоске гласове Бечких дечака, који вековима одушевљавају публику и који прослављају 525. рођендан. 

Хор бечких дечака, једну од икона аустријске културе, чине четири хора са по 25 младих певача (сопрана, мецосопрана и алтова) узраста од 10 до 14 година, који носе имена познатих аустријских композитора: Моцарта, Шуберта, Хајдна и Брукнера.

Јубиларни концерт се одржава под покровитељством аустријског председника Александера ван дер Белена, а на њему ће се чути више од 150 гласова.

На концерту, наиме први пут учествују заједно не само готово сви дечаци (Моцарт, Шуберт и Брукнер хор певају, док је Хајдн хор тренутно на турнеји по Јапану), него им се придружују и новоуспостављени Хор бечких девојчица, затим хор Јувентус, у којем су средњошколци, те хор ветерана, бивших Бечких дечака.

Спектакл, под диригентском палицом уметничког директора и председника Хора Гералда Вирта преносиће аустријска државна телевизија.

Хор бечких дечака званично је основан 1498, када је цар Максимилијан Први преместио двор у Беч и реорганизовао дворску музику тако што је, као њен део, официјелно започео са радом и хор дечака. Чланови хора били су и чувени композитори по којима хорови носе име, Јозеф и Михаел Хајдн и Франц Шуберт.

Од 1920. Хор функционише као приватна организација, а у међувремену је више од 2.480 његових чланова певало на више од хиљаду турнеја у 97 земаља.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу