Читај ми!

„Хватачи облака“ – изложба радова Радомира Кнежевића у Галерији РТС-а

Нова амδијентална целина „Хватачи оδлака“, као полазну и средишњу тачку поставља „Кулу“, просторни оδјекат ког је Кнежевић први пут представио 2021 године у Салону 77 у Нишу. Главни актери овог амδијента јесу „Хватачи оδлака“. Дугачке вертикалне конструкције од прућа, које већином, такође, леδде у простору, а на чијим су крајевима, оним усмереним ка неδу, креиране форме разноликих идентитета – „главе“, односно, „кошаре“, намењене лову на различите врсте оδлака.

Хватач облака је сам аутор. Он је тај који тражи нешто недефинисано и нејасно, покушава то да ухвати, обликује и да му смисао. Тематика облака Радомира Кнежевића инспирише скоро две деценије.

Овде је то на један посебан начин решено кроз материјал који је на исти начин специфичан. Има везе и са небом, и са земљом. И на неки начин успоставља ту вертикалу између земље и неба, а у ствари овде је постављена цела изложба у којој су доминирајуће те вертикале“, наводи аутор Радомир Кнежевић.

Висина галерије помогла је аутору да успостави жељену релацију са простором. Нове могућности пружило му је осветљење, помоћу које експонати рефлектују сенке које су постале саставни део инсталација.

„Његова изложба јако подиже ниво Галерије Радио-телевизије Србије, и мислим да је то један важан поен за Телевизију. С друге стране, његова изложба, као и претходне, увек је нешто ново и увек је са релативно сличним стварима један сасвим нови доживљај“, истиче Чедомир Васић, члан Савета за ликовно стваралаштво РТС-а.

Радови Радомира Кнежевића налазе се у музејима, институцијама и приватним колекцијама. Остварио је велики број групних и четрдесет самосталних изложби. Актуелну поставку у Галерији Радио-телевизије Србије можете погледати до 25. маја.

субота, 02. март 2024.
14° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво