Читај ми!

Миран Ђевеница и Драгана Марковић Кауцки добитници награде „Радмила Видак“

Жири Радио-телевизије Србије одлучио је да овогодишњу награду за лепоту говора „Радмила Видак“ додели Мирану Ђевеници, дугогодишњем спикеру и телевизијском водитељу Радио-телевизије Србије и Драгани Марковић Кауцки, дугогодишњем водитељу и спикеру Радио-телевизије Србије.

Жири за доделу награде за лепоту говора „Радмила Видак“ прегледао је приспеле предлоге и одлучио да се овогодишња награда за лепоту говора „Радмила Видак“ додели Мирану Ђевеници, дугогодишњем спикеру и телевизијском водитељу Радио-телевизије Србије, чији глас је оплеменио многе емисије нашег Јавног медијског сервиса.

Миран Ђевеница је дугогодишњи спикер, водитељ и презентер Јавног медијског сервиса. Његов пријатан глас, одлична дикција и артикулација, јасна и складна интерпретација текста чине да гледалац на најбољи начин разуме информације које преноси водитељ.

Посвећен лепоти изговорене речи Миран Ђевеница годинама негује добар говорни израз, дајући тиме свој допринос језичкој култури широког круга гледалаца. Његова боја гласа и непогрешиво акцентовање доприносе квалитету филмова и серија у чијој синхронизацији учествује.

Квалитет његовог говора подједнако се види и у оквиру реченице и у целом тексту. Лепотом изговорене речи он на најбољи начин доприноси неговању српске језичке културе, каже се у саопштењу жирија.

Жири је једногласно одлучио и да се Посебно признање „Радмила Видак“ за дугогодишње неговање лепоте говорног израза додели Драгани Марковић Кауцки, дугогодишњем водитељу и спикеру Радио-телевизије Србије.

„Радећи у различитим популарним радио и телевизијским емисијама Драгана Кауцки је значајно утицала на неговање српског језика и пружала подршку генерацијама младих спикера и новинара“, наводи се у саопштењу жирија.

Још као ученица класичне гимназије, са седамнаест година, почела је да ради у звучној библиотеци Савеза слепих „Филип Вишњић“ као лектор за латински, старогрчки, француски, енглески и бугарски језик. Тада је њен таленат препознала шефица спикера, госпођа Маријана Хагер. Она ју је обучила, те са деветнаест година Драгана постаје спикер, а већ са двадесет и водитељ радија Београд 202. 

Од 1975. године водила је забавни програм Недељни Индекс који је три године касније прерастао у Индексово радио позориште чија је чланица била све до 1992. године. Године 1978. покренула је једну од најважнијих емисија Београда 202 Музички драгстор забавне музике и водила је до 1993, а затим, са прекидима, још неколико година.

Од 1975. године до данас, глас Драгане Кауцки препознатљив је у синхронизацији бројних страних програма документарних филмова, серијала емисија, за многе редакције Телевизије Београд.  

Године 1979. водила је емисију Поп Експрес Телевизије Београд, која је ушла у историју као прва ТВ емисија уживо са наступима великих музичких звезда пред публиком у студију. 

Чланица редакције Еко програма Радио-телевизије Београд постала је 1984. и већ следеће године, са колегама, освојила награду Златна идеја у Порторожу, где је била и водитељка тог међународног фестивала тржишних комуникација.

Од 1993. године је у спикерској групи Радио Београда, а од 1996. године је у Забавно-хумористичкој редакцији Првог програма Радио Београда уредница и водитељка емисије У ритму поподнева

Као што су њени ментори Драга Јонаш, Бора Којичић, Зоран Петровић и Јелена Глишић препознали, прихватили и уважавали њен таленат и модернији приступ послу, Драгана Кауцки и данас наставља традицију лепог говора у програмима Радио-телевизије Србије. Двадесет година се бави педагошким радом и подршком младима који желе или се већ баве пословима који захтевају правилан и леп професионални говор.

Последњих неколико година Драгана Кауцки је сарадница Телевизије „Храм“, Српске православне цркве.

Награда за лепоту говора „Радмила Видак“

Радио-телевизија Србије установила је 2014. године награду за лепоту говора која носи име Радмиле Видак, првог лектора Радио-телевизије Београд и велике језичке просветитељке, која се деловањем у програмској свакодневици Телевизије и радија истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи. Награду додељују Радио Београд 2 и Културно-уметнички програм Телевизије Србије.

Жири за доделу Награде „Радмила Видак“  радио је у саставу: проф. др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика, (председник жирија) и лекторке Радио-телевизије Србије Наташа Шуљагић и Зорица Мићић.

Награда ће бити уручена у четвртак, 20. априла у 12 часова, на свечаности у Клубу РТС, у Светогорској улици у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије