Љубав према писаној речи од раног детињства - обележава се Међународни дан књиге за децу

Међународни дан књиге за децу, 2. април, установљен на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, обележава се широм света, а већ 56. година то је прилика да се гласније пошаљу поруке о магији читања и важности развијања љубави према писаној речи још у најранијем детињству.

У Србији обележавање Светског дан књиге за децу почело је у петак у Дечијем одељењу библиотеке Града Београда доделом награда победницима литерарно-ликовног конкурса „Ми идемо на делеке путе", инспирисаног песмом Мали коњаник Јована Јовановића Змаја (1803 - 1904).

Дечије одељење новосадске Градске библиотеке данас заједно са библиотекама широм Србије и Републике Српске покреће трећи циклус поетско-рецитаторског конкурса „Од детета до поете", уз онлајн менторске програме, који се завршава у окторбу у оквиру Дечије недеље.

Циљ конкурса је, како наводе, охрабривање деце да развијају поетско-говорни потенцијал уз подршку два онлајн професионална менторска програма.

Библиотекар Дечијег одељења „Чика Јова Змај" Виолета Ђорђевић навела је за Танјуг да је Светски дан књиге за децу прилика да се гласније него иначе поручи колико је важно читати и подржавати децу у креативном стварању.

Подсетила је да се Дан ове године у Србији обележава у знаку 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја, по мишљењу многих књижевних историчара, оснивача српске књижевности за децу.

Змај је био и покретач најстаријег часописа за децу „Невен'', песник кога је волео и Никола Тесла који је први на енглески преводио његове песме.

У циљу популаризације читања, Библиотека Града Београда пре 50 година увела је Читалачку значку за децу која прочитају највише књига, а има и оне која читају и 300 књига годишње.

Најмлађи у Србији су 1997. године добили могућност да искажу мишљење о за њих написаним књигама и да најбољима доделе „Доситејево перо".

Тај велики дечији жири састављен од неколико стотина ђака за најбоље је више пута до сада прогласио дела чији су аутори Градимир Стојковић, Слободан Станишић, Јасминка Петровић, Урош Петровић, Силвија Оташевић, Гордана Малетић и Весна Видојевић.

Поводом Међународног дана дечије књиге, у жељи да свако дете има право на њабоље приче, Влада Шведске установила је признање „Астрид Линдгрен" у част ауторке „Пипи Дуга Чарапа". Зову је и малом Нобеловом наградом, а њен новчани део износи скоро пола милиона долара.

Организатори обележавања Међународног дана дечије књиге, чији је ове године Грчка земља домаћин, а слоган „Ја сам књига, читај ме", наводе да, иако се у школама вековима учило о важности читања, данашњи дан служи за подизање свести о томе колико је читање књига у ери друштвених мрежа битно у обликовању младих умова будућности.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи