Ако већ нисте, хватајте задњи воз за Чачак – националну престоницу културе

Чачак је постао национална престоница културе. У конкуренцији 18 локалних самоуправа, град је успео да се избори се за ту, веома значајну, титулу.

„Мандат“ престонице културе почиње манифестацијом „Све боје слободе“ као мултимедијалним програмом на Градском тргу. Одлучено је да на први дан пролећа званично започну дешавања у оквиру програма „Чачак национална престоница културе за 2023“.

Под слоганом ''„Чачанска родна“, читав пројекат је замишљен кроз спајање традиције и савременог, представљање богатства националне и завичајне баштине, уз формирање јединственог музејског комплекса.

То је заправо уметнички концепт који спаја калдрмисане раскрснице које запљускује Морава, и све боји слободом духа, а доноси нову понуду утемељену на специфичном идентитету чачанског краја.

За ову годину планирани су бројни, различити културни догађаји. Публика ће моћи да прати концерте, позоришне представе, филмске пројекције, књижевне вечери, ликовне изложбе, традиционалне културне манифестације и обележавање великих јубилеја.

„Поносни смо посебно на то што ћемо читаве године бити национална престоница и у том периоду извести 90 програма, преко 400 различитих догађаја, 4.730 учесника, од којих је више од 560 из иностранства, 121 партнерска организација, 48 из иностранства. Укључили смо све људе из нашег града, из региона и наравно из целе Србије да нашим суграђанима и свим гостима града Чачка приредимо један незабораван догађај, да улажемо у културу, јер улагање у културу јесте улагање у будућност“, рекао је Мирослав Петковић, менаџер пројекта прве Престонице културе Србије.

На сцени ће се смењивати познати музичари, глумци, што ће гледаоци моћи да прате у директном преносу од 20 сати на Другом програму, а сутра ће на истом месту бити концерт „Рибље чорбе“ и то је само почетак – читаве године биће богат програм за Чачане и њихове госте. Овде кажу као у Бориној песми: Ако већ нисте, ухватите задњи воз за Чачак – исплати се када стигнеш!

Министарка Гојковић: Култура у средишту развоја града

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић рекла је да се овим догађајем исписују нове странице историје овог града, Моравичког округа и читаве српске културе.

„Од вечерас и током целе 2023. године, Чачак ће бити центар културе и уметности наше земље. Поред савремених форми стваралаштва, бројни програми и садржаји представиће сво богатство и разноврсност традиције овог краја и све оно што локалну средину и околину чини привлачном и упечатљивом“, поручила је Гојковићева.

Подсетила је да је пре нешто више од две године, као министарка културе и уз пуну подршку председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, покренула пројекат по узору на Европску престоницу културе, имајући у виду све предности и добробити које се освајањем ове престижне титуле добијају.

„Реализацијом програма у оквиру Престонице културе, изабрани град поставља културу у средиште свог развоја “, додала је министарка.

Кроз четири програмске целине: „На слободи“, „На раскршћу“, „На калдрми“ и „На Морави“, пројекат „Чачак 2023“ представиће своју богату историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе и неке мање познате градске приче. Вредности које се овде вековима негују: љубав према завичају, отаџбини и слободи, биће приказане у више од 100 уметничких програма под слоганом „Чачанска родна“.

Гојковићева је подсетила да Пројекат Престонице културе обухвата и изградњу установа културе: Музеја кошарке и Културног инкубатора, развој археолошких локалитета и реконструкција урбаних целина као што је плато Надежде Петровић.

„Богатство програма, нова места намењена културним садржајима и лепота предела који окружују град на Морави, гарантују да ће Чачак бити место окупљања љубитеља културе из земље и иностранства“, поручила је министарка.

„Уметност и традиција – најбоље нити за повезивање народа“

Подсећајући да је велика уметница Надежда Петровић често говорила да су „уметност и традиција најбоље нити за повезивање народа“ Гојковићева је поручила да управо те речи потврђује једну од истакнутијих особина нашег народа - да умемо да чувамо и негујемо традицију.

„Истовремено, увек смо се трудили да усвојимо оно што је вредно и корисно из света, да тако обогатимо своју културу и створимо ново наслеђе за будуће генерације. И зато је пројекат Престоница културе Србије један од најбољих модела представљања разноврсности и богатства наше културе“, нагласила је Гојковић.

Указала је да је пројекат Националне престонице културе важан део децентрализације културног живота што је један од приоритета Министарства културе.

„Добијање ове титуле која обавезује, прилика је и да подсетимо јавност Србије какав и колики допринос су нашој култури дала бројна места широм наше земље, међу којима је Чачак једно од најплодоноснијих. На понос свих Чачана, којима пореклом и сама припадам, у граду који се угнездио подно Јелице и из којег је никла 'Чачанска родна' рођени су Надежда Петровић, Владислав Петковић Дис и други ствараоци који су га учинили познатим. Овај град чувен је и по изворној народној, као и рок музици, кошарци, државотворним владарима и војсковођама, стварању многих духовних и материјалних вредности које уз уметност чине културу једног народа“, указала је Гојковићева.

Такође је подсетила да су колоритну слику средине надалеко познате по правдољубивости, патриотизму, талентованим и креативним појединцима, својим делима бојили и Танаско Рајић и Степа Степановић, велики глумци Соња Савић и Миодраг Радовановић Мргуд, музичке легенде Радомир Михајловић Точак и Бора Ђорђевић, филмски режисери Пуриша Ђорђевић и Милош Радивојевић, кошаркашки виртуози Радмило Мишовић, Драган Кићановић и Жељко Обрадовић, бројни уметници и друге знамените личности.

„Под овим небом прожимале су се, спајале и оплемењивале традиционалне и савремене вредности, стварајући аутентичну културну димензију и шарм препознатљив далеко ван граница наше земље. О томе говори и то што се Унеско ове године придружио обележавању 150 година од рођења велике српске сликарке Надежде Петровић, као и то што је ракија шљивовица, једно од знамења овог краја, прошле године уписана на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства“, додала је.

На свечаном отварању обратио се и градоначелник Чачка Милун Тодоровић, а финале „Чачанске родне” планирано је 18. децембра када ће бити отворен Музеј кошарке у Чачку.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво