Читај ми!

ЖИВ ПЕЧЕН

Женски Божић штапом не удара

Да ли је правилно бадњедански или бадњидански, Божји или Божији, са великим или малим иницијалним Б, да ли може и полажајник и положајник?

Женски Божић штапом не удара Женски Божић штапом не удара

БАДЊИ ДАН. Дан уочи Божића. У народу се каже „као Бадњи дан и Божић” што значи увек заједно, нераздвојно. А Речник САНУ бележи облик бадњити – бдети уочи Божића.

БАДЊЕДАНСКИ. А може и бадњидански. То је присвојни придев од Бадњи дан.

„У бадњеданској ноћи се пече божићна печеница, намењена сутрашњем дану – Божићу.“

БАДЊАК. Обредно дрво, одсечено сирово церово, храстово и сл. стабло, облица, клада или грана која се пали уочи Божића, на Бадње вече.

БОЖИЋ-БАТА. У шестотомном Речнику Матице српске, бата (или бато) је  назив од мила за мушко дете, брата, девера, затим то је друг, пријатељ
одважан, храбар човек, делија. Али код Божић-Бате у питању је нешто друго.

Овде бата води порекло од већ заборављеног глагола батати који упућује на значење „ударати”, „лупати”: Божић штапом бата (тј. удара), или: Божић бата (тј. лупа, куца) на врата.

Милан Шипка је писао да је од Божић бата („куца”, „удара”) настало име Божић-Бата.

БОЖЈИ ИЛИ БОЖИЈИ? Односно-присвојни придеви односе се на припадање неком бићу или означавају особину карактеристичну за то биће, нпр. Божји, зечји, лисичји, дечји итд.

Поред ових допуштају се и облици Божији, зечији, лисичији, дечији. Притом су облици као врапчији, овчији, гушчији лакши за изговор него врапчји због сугласничке групе (пчј, вчј, шчј).

У црквеним текстовима углавном је Божији.

ДА ЛИ ЈЕ БОГ ВЕЛИК? У једнобожачким религијама називи за божанства схватају се као као властита имена и зато се, према Правопису, пишу великим словом: Бог, Јехова, Алах, Буда.

Исто важи и за уобичајене замене за Бога то јест Христа: Господ, Свевишњи, Свемогући, Спаситељ, Бог Отац. Велика је и Богородица, Богомати и Госпа.

Али када се бог, господ, свевишњи и богородица употребе у општем значењу или у множини, пишу се малим словом: тражио је бога, ни бог му не би помогао.

ПОЛАЖАЈНИК. Онај који први дође коме у кућу на Божић.

Полажајник доноси здравље, срећу и благостање: први гост божићног јутра, чисте душе и добрих намера.”

Речник Матице српске каже да је облик положајник локализам.

БОЖИЋ. Хришћански празник посвећен рођењу Исуса Христа. У народу се зове и Велики Божић. А Мали/Млади/Женски Божић је, према Матичином речнику, дан првог јануара (14. по грегоријанском календару), Нова година.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара