Читај ми!

Изложба „Туга и радост – Роми“, фото-прича о заједници која живи на маргини

„Туга и радост – Роми“ назив је изложбе фотографија параћинског фотографа Бојана Петровића Бокца. Животне ситуације и познанство са неким ромским породицама били су инспирација за серију фотографија која је приказана у градовима наше земље, Македонији и Грчкој.

Крупне, знатижељне очи и насмејана дечја лица плене са фотографија које је направио Бојан Петровић. Кроз објектив фотоапарата забележене су мале и велике радости и туге, а, како каже аутор, и борба за пристојан живот заједнице која живи на маргини друштва.

„Сами ти осмеси су оно што је мени било најбитније, али и слобода живљења, тај начин на који они живе је мени примамљив“, каже Бојан Петровић Бокац.

Портрет у социјално-документарној фотографији окупира овог светски награђиваног уметника. Од Рома које је годинама фотографисао много је, каже, научио, а због неких вредности на дедином имању у Лешју код Параћина почео је да обнавља газдинство у које улаже све што од комерцијалне фотографије заради.

„Такав начин живота, где су они цела породица на окупу, и то неко заједништво пуно значи, а то је могуће једино ако нисмо растрзани тим неким свакодневним активностима. Ја сам то пронашао овде на свом имању“, објашњава параћински фотограф.

Серију луксузно опремљених фотографија Бојан Петровић даривао је Завичајном музеју са жељом да остану забележени време и људи које је кроз објектив заволео.

„Пошто смо ми, пре свега, установа заштите и свакако ћемо то на адекватан начин да чувамо, а такође и да представимо широј заједници“, истакао је Бранислав Стојановић, директор Завичајног музеја у Параћину.

„Поред бенефита да добијем фотографију са којом могу да се такмичим и жеља да на неки начин помогнемо, ми који живимо сви на овом простору треба да сарађујемо и да будемо окренути једни према другима, а не да окрећемо леђа“, наводи Бокац.

Почетком октобра у оквиру Фестивала „Сарматес“ биће представљена и публикација са фотографијама из серијала Туга и радост – Роми, а параћински фотограф најављује да ће приход од продаје књиге поклонити једној ромској породици за обнову куће.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара