Читај ми!

Југ Радивојевић: Премијера Орвелове '84. и отварање БИТЕФ-а у наставку овогодишње сезоне БДП-а

Јесењи део сезоне у Београдском драмском позоришту обележиће представа 1984. Џорџа Орвела, у режији шпанске редитељке Алије Луке. Почетком октобра, представа „Божанствена комедија“ отвориће 57. БИТЕФ, најавио је директор ове позоришне куће, редитељ Југ Радивојевић.

Београдско драмско прешло је на планирање календарске године, то јест нема класичну позоришну сезону која траје од септембра до јуна наредне године.

Тако нам је лакше и због финансијске године и због организације читавог програма који је код нас објављен годину дана унапред као репертоар који можете видети у току целе године. Наше паузе су јануар и јул. Зимски и летњи месец, а онда два пута по пет месеци играмо пуном паром“, објашњава директор Београдског драмског позоришта, Југ Радивојевић, редитељ.

У другом делу сезоне, прецизније, за четири дана је прва премијера Орвелова 1984. „Ову годину смо третирали као годину читања романа у театру и Орвелова '84. је, наравно, један од најпознатијих светских романа који режира, први пут на овим просторима, шпанска редитељка Алија Луке са богатом каријером коју је остварила у Немачкој у последњој деценији“, најавио је Радивојевић.

Према његовим речима, биће то представа од које се много очекује. Премијерно извођење ће бити 15. септембра, након чега ће уследити две репризе, одмах 16. и 17. септембра.

Као директор Београдског драмског позоришта, Југ Радивојевић посматра фазе у развоју нових представа.

Пробе гледам као директор. Није у реду да као колега савјетујем, али као директор могу и морам“, истакао је познати редитељ.

Отварање БИТЕФ-а

За четири године, Београдско драмско позориште трећи пут учествује на БИТЕФ-у, овај пут и отвара фестивал.

Не само да учествујемо на БИТЕФ-у, који је један од најзначајнијих светских фестивала, већ смо освајањем Гран прија, на неки начин, ушли у историју тог фестивала. Победили смо представом Цемент Београд, у режији Себастијана Хорвата, изванредног словеначког редитеља“, нагласио је гост Београдске хронике.

Иста представа, 31. октобра, гостује у Берлину и, на значајном фестивалу и у Немачкој, представљати град Београд и Србију.

Пројектом Нови гласови био је прилика да се у августу да летња сцена, БДП Миленијум тим арену, младим ствараоцима, младим драматурзима, редитељима, глумцима.

„Преко 50 младих уметника је било ангажовано у том периоду. На неки начин су селектовани од стране Факултета драмске уметности, на препоруку професора, са катедра за драматургију, позициону режију, глуму и тако даље. Четири премијере су обележиле летњи период и довеле заиста нову, младу публику и то је за нас заиста био велики бенефит“, истакао је Радивојевић.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије