Читај ми!

Учесници колоније "Terra" 42. пут праве врхунску уметност од банатског блата

Једна од светски најпознатијих уметничких колонија скулптуре одржава се у Кикинди. Дела великог формата израђена у печеној глини окупила су током четири деценије постојања симпозијума "Terra" више од 250 вајара из 40 земаља широм света.

Ледија Костандини је вајарка из Албаније, предавач на Академији уметности у Тирани и једна од шест скулптора на 42. Интернационалном симпозијуму "Terra" у Кикинди на којем учествују уметници из Албаније, Хрватске, Шпаније и наше земље.

„Први пут сам у Србији на оваквом пројекту. Рад на скулптури великог формата у теракоти ми је новина, услови за рад су одлични, а боравак овде врло инспиративан и понећу одавде најлепше утиске“, каже Ледија Костандини.

„Овдје су једноставно фантастични услови за рад, колеге, имамо све што нам треба и више. Имамо мајсторе који су нам ту све вријеме при руци. Осјећај је фантастичан зато што радимо толико лежерно, а сами откривамо нове ствари“, објашњава Никола Ненадић из Ријеке у Хрватској.

За учешће на колонији "Terra" уметници не конкуришу, већ их позива организатор уз правило да сваки вајар може само једном учествовати.

То не важи за волонтере, младе вајаре који користе сваки сазив за професионално унапређење.

„Кикинђани, то је један најљепши народ на свијет. Толико су мирни, гостољубиви, широке руке су ме увијек овдје дочекали и тренутно ми је баш лијепо са њима. Осећам се као да сам одавде, као да нисам из Црне Горе“, хвали домаћине Никола Балојевић из Берана.

"Terra" је одавно превазишла локалне оквире и поставила Кикинду на светску културну мапу, а све због врхунске уметности настале од банатског блата.

„Људи схватају глину као индустријски материјал, а ми смо то успели да преточимо у уметнички медијум и једноставно то врло добро радимо и продужили смо ту нит која се зове глина у неком другом контексту, истакао је Александар Липован, директор кикиндске колоније "Terra".

Током више од четири деценије постојања, на симпозијуму "Terra" учествовало је више од 250 вајара из 40 земаља.

Број насталих скулптура већи је од хиљаду, представљене су на бројним изложбама и чине један од највећих светских музеја скулптура од теракоте.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара