Читај ми!

„И на небу и на земљи“, српска епика као Рамајана, Нибелунзи и Шахнама

„И на небу и на земљи“ назив је нове књиге академика Александра Ломе. Избор су најновијих Ломиних истраживања. Одувек су га интересовали класични мотиви и наше народне песме, пре свега због убеђења да се у њој чувају древне митолошке представе.

Алексанар Лома каже да се одлучио да у наслову парафразира усмену формулу „ни на небу ни на земљи“ познату пре свега из класичне Вукове приповетке.

И управо је ова књига показала да наша епика има дубоке корене који се налазе у праиндоверопској епици. И да кореспондира пре свега са културама других словенских народа, сматра критика.

„И то Александар Лома показује кроз примере наши епских песама. Та старина тих формула просто сеже до праиндоевропског нивоа“, каже дописни члан САНУ, др Љубинко Раденковић.

„Аналогија, паралеле које могу бити не само типолошке него и генетске нашим епским песмама налазимо у једном врло широком простору све до Индије, рецимо, са великим еповима Махабхаратом и Рамајаном, али такође и у скандинавској традицији, у немачкој песми о Нибелунзима и сада бих могао још доста наводити. Рецимо иранска епика персијске Шахнаме, све је то ушло у један компаративни оквир овога истраживања“, објашњава академик Александар Лома.

И прелило се у књигу која се ослања на претходну – Пракосово. То су пре свега теме, на којима је радио у у последње две деценије.

„Та књига се појавила 2002. године. Испоставило се да нисам мало урадио да и да је требало направити селекцију која надам се да је била разумна и да ће читалац моћи да просто прође кроз ову књигу без сувише спотицања“, истиче Лома.

Осим радова писаних на српском, укључена су и три на страним језицима, преведена за ову књигу. Каже да је доста научио од Веселина Чајкановића и да је био и остао веома заслужан за његову одлуку да се бави класичном филологијом.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво