Читај ми!

Пилион: Где се на планини грчких богова и кентаура крије посебно историјско благо

Бројни манастири у селу Макриница на грчкој планини Пилион вековима су крили вредно уметничко и историјско благо. Данас, на тргу у селу које је ушушкано у срцу Тесалије, и које има величанствен поглед на Егејско море, нови Музеј византијске уметности и културе, чувар је бројних, вредних уметничких дела.

Археолошки налази сугеришу да је подручје села Макриница на магичној планини кентаура, познатој и као „летњиковац богова“, било насељено још у античко доба.Током владавине Турака широм Балкана, то место је било заштићено, првенствено због изузетно неприступачног терена, па су у њему цветали, осим слободе - и трговина и занатство.

Богатство села се до данас огледа у разноврсности његових споменика и реликвија, који су истинска ремек-дела уметности становника са Пилиона - како световне тако и црквене.

Због великог броја манастира који су били власници јединственог уметничког блага, али на удару провалника - решено је да се оно обједини, па је 2018. године основан Музеј византијске уметности и културе Макринице.

Тако су данас, у центру села, у здању саграђеном у стилу традиционалне архитектуре Пилиона, изложени бројни, вредни предмети и уметничка дела.

Међу експонатима су иконе, византијске слике на платну, примерци позлаћених Јеванђеља, накит, одећа, заставе и остали предмети које су користили виђенији, људи али и „обичан народ“ у доба Византије.

Круне које су се користиле током церемоније венчања, кандила, постоља са крстовима, кадионице… Сви они сведоче на свој начин, како се живело у време Византије.

У Музеју су посебно поносни на рељефну икону Богородице из 13. века, димензија 170 са 63 центиметра, познату по имену „Оксиа Епискепис“.

Приказује Богородицу са подигнутим рукама. У Музеју кажу да име ове иконе заправо означава посебно истакнуте уши девице Марије, што иначе није случај у уметничким приказима Богородице.

На свету постоје три такве иконе, од којих се две чувају у Цркви Светог Марка у Венецији, и које су одавно биле украдене из, тада - Константинопоља.

Међу експонатима из скоријег времена, издвајају се иконе уметника Теофилоса Хаџимихаилоса.

У Музеју се чува велики број његових икона које је иначе – волонтерски правио за манастире са планине Пилион. Осим тога, позната су и његова сликарска дела, и једини је Грк који је имао своју изложбу у Лувру у Француској.

„Макриница има 11 цркава и капела, и Волоски митрополит Игњатиос имао је идеју да се вредни предмети из њих посебно чувају у Музеју како би се најпре рестаурирали, али и заштитили од провалника“, каже за Интернет портал РТС-а Николаос Контогеоргос, задужен за поставку Музеја.

Музеј је прошле године посетило осам хиљада ученика и пет хиљада студената. Ипак, како каже наш саговорник, мали број људи зна за музеј, и како истиче, изложено благо чека на више посетилаца.

Текст је реализован у оквиру сарадње РТС-а и програма Делегације ЕУ у Србији „Пулс Европе".

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара