Читај ми!

„Преурамљивање значења“ – научна достигнућа изражена кроз уметничка дела

Чачански Културни центар домаћин је изложбе графика насталих уз помоћ вештачке интелигенције. Уз подршку Министарства науке и Научно-технолошког парка у Чачку, аутор пројекта је проф. др Владимир Павловић.

Дијалог са вештачком интелигенцијом – Преурамљивање значења назив је пројекта где су графике представљене у седам целина. Од оних које симболично описују како почиње процес прикупљања и обраде података до илузија реалности. Аутор, проф. др Владимир Павловић каже да је користио различите софтверске пакете вештачке интелигенције како би добио визуелне податке.

„Један део је рађен тако што ми је вештачка интелигенција омогућавала да се креирају, преко њене базе података, визуелни елементи. Користио сам одређене математичке моделе не бих ли омогућио да опишем одређене процесе. Такође сам користио и одређене дигиталне технологије да бих то уобличио на уметнички начин“, објашњава Владимир Павловић, аутор изложбе.

Пројекат је настао као резултат сарадње Пољопривредног факултета у Београду и Универзитета у Северној Каролини у области примене вештачке интелигенције и дигиталних технологија у настави на даљину. Изложба је представљена у Нишу а прошле године и у Генералном конзулату Србије у Њујорку. Пројекат су подржали и Министарство науке и чачански Научно-технолошки парк.

„Наш Научно-технолошки парк у Чачку, као и сви остали у Србији, радимо на развоју вештачке интелигенције и стварамо услов еда она буде доступна компанијама чланицама. Тако да, имамо сарадњу са Дата центром у Крагујевцу који у ствари пружа могућности да се користи супер-компјутер и све што је потребно од ресурса да би се вештачка интелигенција применила“, наводи Мирко Пешић, директор Наулно-технолошког парка Чачак.

Вештачка интелигенција примењује се у здравству, финансијама , екологији и потрошачким технологијама, где су унапређена ефикасност, прецизност и персонализована искуства.

Овим графикама научноистраживачка достигнућа су изражена кроз уметничка дела и тако доступнија јавности и једноставнија за разумевање. Кроз изложбу, аутор је стручно водио чачанске студенте и средњошколце где је било доста питања управо о вештачкој интелигенцији.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара