Читај ми!

Српски филм „Сестре“ у Уједињеним нацијама

У склопу конференције УН на којој се, између осталог, расправљало и о трговини људима, представљен је српски филм „Сестре“. У питању је потресна прича жртве трговине људима Марије, која је успела да побегне из тог пакла, али је у њему остала њена млађа сестра.

Српски филм Сестре приказан је у згради Уједињених нација у Бечу у склопу конференције поводом УН Конвенције о Транснационалном организованом криминалу, чији је интегрални део Протокол о сузбијању трговине људима, саопштио је београдски продуцент „Монте ројал пикчерс".

Тема филма је трговина људима, а снимање су подржали Европска унија, Међународна организација за миграције и Влада Србије.

Радња филма је смештена у Сигурну кућу у коју долази Марија (Ивана Вуковић), девојка од 23 године, која је успела да се извуче из ланца трговине људима.

Уз неповерење и страх почиње да се отвара Катарини (Ана Маљевић), психологу социјалне службе и полицијским инспекторима (Милица Михајловић и Борис Исаковић).

Кроз Маријину потресну причу гледаоци сазнају како је заједно са млађом сестром (Ана Мандић) стигла у бордел „Фиренца", негде у српској провинцији, где их је власник бордела Тадија (Љубомир Бандовић) држао затворене са још неколико младих девојака и присиљавао на проституцију.

Идеја скупа у Бечу је да потписнице Конвенције прикажу на који начин спроводе Конвенцију и Протокол у пракси. Србија је међу првима потписала и ратификовала Конвенцију још 2001. године.

Филм Сестре је приказан самостално, у склопу двосатне сесије, уз ангажовану дискусију након пројекције у којој су учествовали национални координатор за борбу против трговине људима Митар Ђурашковић (МУП), продуценткиња и глумица Бојана Маљевић и менаџер програма Јована Михајловић (ИОМ).

Том приликом високи званичник Агенције УН за организовани криминал Пјер Лапак уручио је специјалну захвалницу Бојани Маљевић за подршку у борби против трговине људима и допринос кампањи „Плаво Срце".

„Част ми је да су Сестре први српски филм приказан у Уједињеним нацијама, а наша кампања 'Плаво Срце' препозната као пример добре праксе", рекла је Маљевићева.

Наша делегација јуче је, на позив Аустралије, учествовала у сесији на којој је разматрана ефикасност превентивних кампања. Србија је прва европска земља која је имплементирала ову кампању, додаје се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво