Редитељка за историју

Сликарка која је решила да се окрене снимању акционих филмова, набијених адреналином, углавном са мушкарцима у главним улогама - то је, укратко, Кетрин Бигелоу, прва жена коју је америчка филмска академија наградила Оскаром за режију. У директном суочавању са бившим супругом, Џејмсом Камероном, изашла је као победник и коначно иступила из његове сенке.

Кетрин Бигелоу, која је синоћ добила Оскара за најбољи филм и режију за "The Hurt Locker"(наш дистрибутер превео је филм као „Катанац за бол"), атипична је редитељка са кратком филмографијом, коју чине искључиво трилери и акционе приче.

Кетрин Бигелоу (58) позната је по томе што не воли медијску пажњу ни интервујуе, а своје навике морала је да промени због промоције филма о рату у Ираку.

„Прилично сам стидљива особа", рекла је редитељка недавно телевизији Еј-Би-Си (АБЦ).

Супруга америчког режисера Џејмса Камерона од 1989. до 1991. прва је жена која је добила Оскара за режију у историји доделе награда америчке академије за филм.

Кетрин Бигелоу најпре се бавила сликарством, а потом се окренула филму, који је студирала на њујоршком Универзитету Колумбија.

Њено дебитантско остварења, "The Loveless" из 1982, које је било и глумачки деби Вилема Дафоа, сведочило је о склоности према причама пуним адреналина, са мушкарцима у главним улогама.

„Привлаче ме провокативне личности суочене са екстремним ситуацијама. Тако је одувек било", рекла је Бигелоу Еј-Би-Сију.

Пет година после првог филма, 1987, снимила је "Near Dark", мрачан филм о вампирима који лутају по Америци у потрази за крвљу.

Две године касније, снима трилер „Плави челик" са Џејми Ли Кертис као младом полицајком коју прогони убица. То је њен једини филм са женом у главној улози.

Године 1991. постиже први значајнији комерцијални успех, филмом „Тачка прелома", у којем публика упознаје Кијануа Ривса, као агента ФБИ на тајном задатку, инфилтрираног у групу сурфера који пљачкају банке.

У наредних десет година Кетрин Бигелоу је снимила само два филма, који нису постигли запаженији успех, трилер „Чудни дани" (1995), чији је сценариста Џејмс Камерон, и „Заборављени злочин - Човек који је плакао" (2000).

Уследио је високобуџетни филм „Тајна подморнице К-19" (2002), са Харисоном Фордом и Лијамом Нисоном, политички трилер који се дешава на руској подморници током Хладног рата.

После комерцијалног неуспеха тог филма, Кетрин Бигелоу је чекала 2008. да почне снимање филма "The Hurt Locker", који јој је донео признање.

Америчка редитељка недавно је признала да њена каријера може да послужи као модел за нову генерацију жена у Холивуду.

Магазину „Ролинг стоун" изјавила је да њено искуство може да покаже „младим редитељкама да је уз довољно упорности и мало среће, и немогуће могуће".

Примајући награду БАФТА за режију, која је такође први пут додељена жени, говорила је о „непрекидној борби" коју жене морају да воде у свету филма.

„Због тога, ако је ово трачак светла, то је дивно", рекла је Бигелоу на додели британских филмских награда.

На додели награда америчког Удружења режисера, на којој је тријумфовала, рекла је да о себи жели да мисли као о редитељу, „а не жени редитељу".

Дуго су о њој говорили искључиво као о "бившој жени Џејмса камерона". На синоћњој свечаности у Кодак театру, у директном суочавању са Камероном, изашла је као победник и на најбољи могући начин иступила из његове сенке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара