Читај ми!

Кански фестивал – будућност филма је тамо где је све почело – у биоскопу

Фестивал У Кану окупио је ове године најзначајније редитеље, глумце и продуценте из целог света, указујући на поруку да биоскоп мора да преживи. То је потврдио и победник 77. фестивалског издања, амерички редитељ Шон Бејкер.

Од Мандарине, првог филма снимљеног са ајфоном до Златне палме и Аноре, драмске комедије са озбиљним социјалним контекстом - независни редитељ Шон Бејкер деценијама истражује судбине људи са маргине проналазећи у њима приврженост и топлину.

Прича о бурној вези плесачице из њујоршког еротског клуба и сина руског олигарха, од почетка је била фаворит.

„Знам да ћу се и даље борити за биоскоп. Као филмски ствараоци морамо да се боримо да сачувамо филм живим. Гледање филмова код куће уз мобилни телефон у руци и читање мејлова, није добар начин. Гледање филмова са другима у биоскопу једно је од најлепших искустава.

Делимо смех, тугу, бес страх и пролазимо кроз катарзу са пријатељима и непознатим људима - то је светиња. Будућност филма је тамо где све почело у биоскопу“, рекао је Шон Бејкер, редитељ.

Главни конкурент победничком филму криминалистичка комедија Емилија Перез, Жака Одијара добио ја награду жирија, као и колективну награду за четири главне глумице, међу којима је и трансродна шпанска звезда у насловној улози нарко боса, који постаје жена.

За најбољег редитеља проглашен је португалац Мигел Гомес за Велико Путовање, причу о британском службенику који покушава да побегне од веренице.

„У фикцији мора бити растрзаности. Имамо човека који мисли да нема много растрзаности у браку. Имамо жену која је превише растрзана и по сваку цену жели да буде са њим.Онда и ви као гледалац морате да будете помало растрзани како би поверовали у овај филм и у то да је кинематогафија као луткарска представа.

Морате да одлучите да ли желите да верујете или не, да ли желите да склопите пакт са филмом или не“, рекао је Мигел Гомес, редитељ.

Џорџу Лукасу је додељена почасна Златна палма коју му је уручио стари пријатељ Френсис Форд Копола.

У селекцији Кратког филма, Златну палму освојио је Човек који није хтео да ћути хрватског редитеља Небојше Слијепћевића. У филму играју Горан Богдан и Драган Мићановић, а у раду жирија који је оцењивао кратке филмове у Кану, учествовао је наш редитељ Владимир Перишић.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије