Почиње Фестивал археолошког филма

Београдска публика упознаће етрурска и сицилијанска археолошка налазишта, магдаленијску уметност, а моћи ће да види и причу о личном вајару Александра Македонског. У селекцији 11. Фестивала археолошког филма 25 филмова из девет земаља.

Међународна смотра архелошког филма, 11. по реду, биће одржана у Атријуму Народног музеја од данас па до 16. марта. На програму 25 филмова из девет земаља, најавила је директорка националног музеја Татјана Цвјетићанин.

Директорка Музеја је на конферанцији за новинаре истакла да је задовољство што ће ове године бити приказано чак шест домаћих остварења, међу којима су три у продукцији Музеја Војводине, а публика ће први пут имати прилику да погледа и грчка остварења.

Од Лисипа до Чуруга

Смотру отворају управо филмови почасног госта - Грчке, „Лисип створи" и „Елефтерна -Трагање за изгубљеном стварношћу", а до 16. марта на програму ће бити и остварење „Ерехтеион и време".

Фестивалска публика моће ће да види и по четири остварења из Немачке, Француске и Италије и по један филм из Шпаније, Турске, Аустрије и Белгије.

У српској продукцији током прошле године снимљени су филмови „Долина златних шлемова" у режији Неле Тот и Саше Љубојевића, „Уснули у времену" Бруна Братовића, Миодрага Ђукнића и Александра Теодоровића.

На Фестивалу биће представљени и филмови „Чуруг - археолошко налазиште стари Виногради" Јелице Бојић, „Мистерије Плочника" Драгише Стојановића, „Путовање кроз време - Света Софија" Мирка Антонија Малешића и „На трагу далеке прошлости - Портрет Богдана Брукнера" редитеља Драгољуба Бате Војводића.

Директорка Француског културног центра у Београду Паскал де Пеш скренула је пажњу на значај ове смотре, јер кроз филмска остварења из различитих земаља пружа увид у нове приступе археологији младих истраживача и научника.

Публика ће гледати приче о Лисипу - личном вајару Александра Македонског, погребним обичајима на Криту, али и упознати етрурска и сицилијанска археолошка налазишта, Кеопсову пирамиду, магдаленијску уметност, тајне реке Инд и стена у Боцвани.

Премијерне пројекције су сваког дана у 20 часова, а репризне наредног дана у 17 часова.

Појединачне улазнице могу се купити по цени од 100 динара, док комплет кошта 800 динара.

Смотру су финансијски помогли Министарство културе Србије и Секретаријат за културу Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара