Недеља финског филма, фокус на модерној породици

У Дворани културног центра, која носи титулу биоскопа са најбољим репертоаром у Европи, одржава се Недеља финског филма. Гошћа је редитељка Тиа Коуво која је представила награђивани дебитантски филм „Породични ручак“.

Недељу финског филма покренуо је 2010. године филмски критичар и уредник у РТС-у Небојша Поповић, у сарадњи са Јаном Пускалом из Финског филмског института. Одржава се сваке друге године, програм чини осам филмова прослављених и младих аутора, а увек се наметне нека од важних тема.

„У овом случају бих рекао да је то породица и питање шта је то породица данас, како функционише, да ли умемо да комуницирамо, ко су све чланови наше породице, како породица може бити проширена и бити схваћена ван традиционалног оквира“, каже селектор Недеље финског филма Стефан Арсенијевић.

Савремена реалистична драма Породични ручак редитељке Тие Коуво недавно је награђена признањем Јуси, финском националном филмском наградом. За Тиу Коуво критика каже да је звезда у успону европског филма.

„Много тога се променило у савременом свету и зато је важно да стварамо филмове о ономе што дубоко утиче на нас и што је део свакодневице. У Породичном ручку актери су чланови сасвим обичне финске породице која се окупља за Божићне празнике. То је филм о породичним односима, комуникацији унутар породице, односно мањку комуникације“, истиче редитељка Тиа Куово.

Пре режије је студирала психологију, а дипломски кратки филм који се бави истом темом снимила је пре шест година. Суптилно је изградила причу о три генерације једне породице и сложеним односима међу најближима и она је препозната и награђена на фестивалима широм света, од Брисела до Сеула.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво