Нове муке фаворита за Оскара

Продуценту филма "The Hurt Locker" Николи Шартијеу забрањен улаз на доделу Оскара, јер је послао многобројне мејлове у којима члановe Академије убеђује да гласају за његов филм. Други проблем је „мултимилионска" тужба америчког војника који тврди да је прича филма заснована на његовом животу.

Николи Шартијеу, једном од продуцената филма "The Hurt Locker", забрањен је приступ церемонији доделе Оскара јер је члановима Америчке академије филмских уметности и наука слао мајлове у којима је ургирао да гласају за његов филм.

У електронској пошти коју је Шартије слао, он је члановима Академије сугерисао да је "The Hurt Locker" много бољи од „филма од 500 милиона", што је јасна алузија на „Аватара".

Ова два филма слове за највеће фаворите за Оскара у више категорија, укључујући и два најважније, за најбољи филм и режију.

Иако се Шартије после слања мејлова извинио, његов поступак окарактерисан је као грубо кршење процедуре због „недозвољеног омаловажавања конкурентског наслова" , а казна је одузимање улазнице за свечаност.

Ипак, ако "The Hurt Locker" на 82. додели Оскара буде проглашен за најбољи филм и Шартије ће добити позлаћену статуу.

Иронија је што према правилима Академије само три продуцента могу да присуствују церемонији, а да би и четврти продуцент био на свечаности потребна је посебна дозвола која се издаје у изузетним ситуацијама.

Првобитно је било предвиђено да на додели Оскара буду редитељка Кетрин Бигелоу, сценариста Марк Боал (обоје су и продуценти) и Грег Шапиро, који су затражили специјалну дозволу да би и Шартије био присутан.

Продуцент Никола Шартије није био доступан за коментар после забране.

Нова мука за екипу филма "The Hurt Locker" је и тужба наредника војске САД Џефрија Сарвера, који тврди да је то остварење засновано на његовом животу.

Овај војник сматра да је Марк Боал засновао „практично све догађаје" из филма на његовим искуствима, па чак и да је он смислио термин "the hurt locker", наводи се у изјави наредниковог адвоката Џефрија Фајгера.

Фајгерова адвокатска канцеларија тврди да реч о „мултимилионској тужби".

Дистрибутер филма „Самит", са друге стране, тврди да је остварење фикција о војницима на бојном пољу.

„Нимало не сумњамо да је наредник Сарвер служио домовини храбро и ризикујући живот, али је прича филма плод маште сценаристе Боала", наводи дистрибутер.

Марк Боал радио је као новинар у Ираку, где је пратио јединицу за деактивирање бомби, а затим је о томе написао чланак за „Плејбој".

Касније, на основу чланка је написан сценарио који у фокус ставља војника Вила Џејмса, а Сарвер тврди да је управо он тај војник.

Филм "The Hurt Locker" добио је изузетне критике и девет номинација за Оскаре, који се додељују 7. марта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара