Читај ми!

Историјска тема преточена у серију – почиње „Ваздушни мост" на РТС-у

Прича о спасавању 500 америчких пилота у селу Прањани 1944. године већ је освојила публику филмом „Хероји Халијарда". Ширу верзију, уз више ликова и догађаја, доноси серија „Ваздушни мост" – од вечерас, после Дневника викендом на РТС-у.

И док је вашингтонска публика захваљујући филму упознала део историје у којој српски народ и војска спасавају америчке пилоте, у серији Ваздушни мост очекују нас разрађени ликови, комплекснији односи и емоције.

„То је збиља један историјски тренутак, приказати филм са таквом темом у Америчком конгресу, то је збиља било једно велико признање држави Србији и врло значајно за нашу државу и једно велико признање нашој култури и кинематографији, па да не будем превише скроман, и мени као аутору и многобројној екипи”, рекао је Радош Бајић, редитељ.

Пет година радило се на важној историјској теми коју је екипа предвођена аутором Радошем Бајићем преточила у филм и серију.

Он објашњава и зашто је сигуран да ће публика заволети Ваздушни мост.

„Због тога што је тема по својој монументалности, по значају. По чињеници да се ради о највећој акцији спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, због чињенице да је то био један скривени део наше историје који смо, хвала Господу, били у прилици да осветлимо кроз играни филм Хероји Халијарда, а сада кроз серију од шест епизода Ваздушни мост. Мислим да ће бити веома узбудљиво, а ја морам рећи пошто сам јако дуго у овом послу, прожима ме осећање неког смираја и задовољства”, додаје Бајић.

Душанка, коју тумачи Нела Михаиловић, синоним је српске мајке, храбре жене која упркос свему успева да задржи породицу на окупу. Судбина породице Јовић у серији добија епилог.

„Богатији су сами ликови, присутнији много, расписанији, тако да на крају крајева неке приче које нису у филму завршене овде ће се наравно завршити. То је однос моје ћерке коју игра Теодора Драгићевић и америчког пилота, та прича ће се довести до неког краја. Она беба која закмечи на крају филма сазнаће се да ли је дечак или девојчица, све те приче и субина те породице ће бити заокружене”, каже глумица Нела Михаиловић.

Публика која је заволела филм Хероји Халијарда, у шест епизода серије има прилику да сагледа шири контекст приче о спасавању америчких пилога, али и животу у Србији пред крај Другог светског рата.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво