Читај ми!

Бурне реакције у Грчкој на Нетфликсов приказ хомосексуалног односа Александра Великог и Хефестиона

Приказ романтичног односа између Александра Великог и његовог генерала Хефестиона у документарцу „Александар: Стварање бога“ изазвао је бурне реакције у Грчкој.

Грчка министарка културе Лина Мендони критиковала је „Нетфликсов“ документарац о Александру Великом, описујући га као „фикцију екстремно лошег квалитета“ са „слабим садржајем препуним историјских нетачности“.

Мендони је коментарисала серију Александар: Стварање бога због тога што је у њој приказан романтични однос између војсковође и његовог блиског пријатеља и генерала Хефестиона.

Грчки лист Елефтерос типос назвао је документарац „извитоперивањем истине“ и оптужио Оливера Стоуна да је својим филмом Александар из 2004. године покренуо „пропагандну кампању о Александровој хомосексуалности“.

Лидер десничарске политичке партије „Ники“ Димитрис Натсиос назвао је серију „јадном, неприхватљивом и историјски нетачном“, тврдећи да има за циљ да „сублиминално пренесе утисак да је хомосексуализам био прихватљив у античко време, што нема никакву основу“.

Упитана у парламенту шта мисли о документарној серији, Мендони је рекла да је „препуна историјских нетачности и демонстрира редитељев немар и сиромаштво сценарија“.

Апропо Александровог односа са Хефестионом, Мендони је додала да се „нигде у изворима не спомиње да је њихов однос ишао преко границе пријатељства“.

„Знате, такође, да је концепт љубави у античко време био широк и мултидимензионалан. Не можемо тумачити потезе и људе који су живели пре 2.300 година према нашим данашњим мерилима, нормама и претпоставкама. Александру Великом никада, а ни сада, није потребна интервенција нежељеног заштитника успомене на њега, а посебно личности и морала“, истакла је грчка министарка културе.

Када је Натсиос упитао да ли ће власт предузети мере против „Нетфликса“, Лиса Мендони је одговорила да би такав потез био неуставан, пошто грчки устав штити слободу уметничког изражавања још од раног 19. века.

„Министарство културе не практикује цензуру, нити спроводи мере које резултирају прогањањем или забраном. Не манипулише, не ограничава, не контролише ширење информација и идеја, нити превентивно нити репресивно“, додала је Мендони.

Ово није први пут како се „Нетфликс“ нашао на удару критика због документарца. Прошле године је серија Краљица Клеопатра наишла на широку осуду, укључујући и египатско министарство за антиквитете, због ангажовања црнкиње да игра староегипатску фараонку.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара