Читај ми!

Нетфликсова црна Клеопатра – Египћани бесни: Бришу нам идентитет

„Нетфликсов“ играни документарац у којем је краљица Клеопатра Седма приказана као црнкиња изазвао је велике контроверзе у Египту.

Због тога је покренута и тужба против Афричке краљице: Краљица Клеопатра због кршења медијских закона са циљем „брисања египатског идентитета“. Археолози се такође слажу да Клеопатра није била црнкиња.

Међутим, продуцент серијала каже да је „њено порекло предмет великих дебата“, а глумица Адел Џејмс је рекла критичарима: „Ако вам се не допада кастинг, немојте да гледате серију.“

Џејмсова је то написала на Твитеру након лавине критика и увредљивих расистичких коментара.

Клеопатра је рођена у Александрији 69. године пре нове ере и последња је краљица хеленске династије коју је основао Птоломеј, један од војсковођа Александра Великог.

Наследила је свог оца Птоломеја XII 51. године пре нове ере и владала све до своје смрти 30. године пре нове ере. После ње, Египтом је завладао Рим.

Идентитет њене мајке није познат, а историчари кажу да је могуће да је она, или неки даље женски предак, била домаћа Египћанка или са афричког континента.

Џејда Пинкет Смит, америчка глумица која је продуценткиња серије и наратор, рекла је: „Немамо често прилику да видимо или чујемо приче о црним краљицама и било је веома важно за мене, моју ћерку и заједницу да знамо за такве приче јер их има доста.“

Када је прошле недеље објављен трејлер, међутим, Египћани су бурно реаговали због приказа Клеопатре.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије