Премијерно приказан филм "Ђорђе Генчић превратник са златним штапом"

Ђорђе Генчић свакако је једна од најзначајних политичких личности с краја 19. и почетка 20. века. Школован у Бечу и Русији, упамћен је као завереник, индустријалац, краљеубица, бонвиван али и човек изузетног карактера и чврстих ставова.

Документарни филм "Ђорђе Генчић превратник са златним штапом", аутора Радета Стојчића, премијерно је приказан у његовом родном Великом Извору код Зајечара. Био је градоначелник Ниша,министар унутрашњих послова и водја либералне странке Јова на Ристића,миљеник Обреновића,нарочито краља Милана,пише Слободан Јовановић.

"У време бурних догађаја који су уследили после ивањданског атентата на краља Милана, Дорђе Генчић је министар унутрашњих послова. Тада је био главна веза између затвореног и ухапшеног Николе Пашића,најистакнутије политичке личности ондашње Србије и двора Обреновића. Према мишљењу Слободана Јовановића, он је настојао да Пашићу главу спаси“, истакао је историчар др Небојша Дамјановић.

Наочит и маркантан, изузетно је волео моду. 

"За разлику од других својих политичких такмаца и људи који су били око њега,Ђорђе је волео лепо да се облачи. Кажу да се у елеганцији такмичио са краљем Миланом, а да се од њега у целом Београду, лепше облачио само аустријски изасланик“, рекао је археолог Бора Димитријевић.

Иако је политика била његова највећа страст, није јој се враћао по сваку цену.У време балканских и Првог светског рата радио је као дописник руских листова.

"Генчић је износио како се држи даље од политике,зато што би му могло бити приговорено како се он који има крваве руке, бави политиком, како би наплатио своје дело из мајског преврата“, истакао је историчар Никола Милутиновић.

Мајски преврат био је државни удар и војни пуч када су убијени краљ Александар и краљица Драга,чиме је прекинута лоза династије Оубреновић.

Генчић је до краја живота био индустријалац, а отаџбини је оставио своју београдску вилу у Крунској,где је сада Теслин музеј и вилу у Зајечару у којој је окружни затвор.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво