Кустендорфу не може да каже „не" – Матео Гароне и „Дрво живота"

На Мећавнику се одржава филмски фестивал Кустендорф који ће трајати до 27. јануара 2024. године. На програму фестивала, поред такмичарског дела, биће приказана значајна филмска остварења и ретроспективе. На фестивалу ће се наћи велика имена филма, као и млади ствараоци.

Италијански редитељ Матео Гароне трећи пут је на Кустендорфу, захвалан што га домаћин Емир Кустурица подржава од тренутка када је почео да се бави филмом.

Кустендорфу не може да каже „не". За досадашње, али и за будуће филмове, аутор остварења Ја капетан овенчан „Сребрним лавом“, постао је власник награде „Дрво живота“.

„Примити награду од једног од најважнијих редитеља у мојој каријери је велика ствар. Захвалан сам на свим ремек-делима које је снимио, и зато што ме је позвао на фестивал, који је личан, интиман, аутентичан и има животну енергију. Овде се увек осећам као код куће“, рекао је Матео Гароне.

„Када сам видео Гамору, мени се и плакало и смејало. Његов филм је све оно што један обичан гледалац треба да проживи у филму. То је филм који у најбољем смислу те речи потврђује тезу да чак и ове глупе камере могу да буду употребљене да филм буде паметан“, рекао је Емир Кустурица.

На фестивал су стигли и Сандро Веронези, италијански писац, глумац Мики Манојловић, Едоардо Геангелис, чији је филм Комаданте отворио филмски фестивал у Венецији. Међу првима је стигла подпредседница владе и министарка културе.

На свечаном отварању – и омаж Андерграунду и порука „Не надзор, кинематографија“.

Како филм виде млади аутори биће јасно у наредним данима, када буде приказано 17 филмова у оквиру такмичарског програма фестивала.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво