Почео Кустендорф на Мећавнику, 17 филмова у конкуренцији

Под слоганом „Не надзор, кинематографија!“ вечерас је на Мећавнику почео Међународни филмски фестивал „Кустендорф“.

Доминација италијанских аутора на овогодишњем Кустендорфу. Стари пријатељ фестивала, Матео Гароне, осим промоције мигрантске драме Ја, капетан, за коју је награђен Сребрним лавом за режију, од вечерас ће бити и добитник јединствене кустендорфске награде за будуће филмове Дрво живота, а на путу до Мећавника стигла је вест да је номинован за Оскара за најбољи страни филм.

„Када сам почео да снимам, Емир Кустурица је за мене био филмски мит. Када ме је позвао нисам могао да одбијем без обзира да ли сам у Лос Aнђелесу због промоције филма. Он је важан аутор за мене и рекао је да доноси срећу“, каже Гароне.

На фестивал су стигли и Сандро Веронези, италијански писац, Мики Манојловић, Едоардо де Ангелис чији је филм Команданте отворио Филмски фестивал у Венецији. Међу првима је стигла министарка културе.

„По мени и многима је филм занатско питање које вештачка интелигенција никада неће моћи да достигне у смислу стварања филмова које нећете заборавити исте секунде“, истакла је министарка културе Маја Гојковић.

„Мислим да је Бергман жив да би он био овде, да је Бресон жив био би овде, сви би стизали, као што уосталом и Фархади, и Гароне и Сорентино, Швеђани, и Норвежани долазе зато што та селекција управо циљано селекција ауторског филма, односно аутора који праве више од једног или два филма а бивају добри“, наводи Кустурица.

Фестивал ће и ове године показати да су у данашњем свету, овакве уметничке оазе неопходне и праве су културне ексклузиве. На „Кустендорф“ се још увек слободно дише и мисли.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво