Читај ми!

У Дому омладине отворен 15. Мерлинка филмски фестивал

Међународни фестивал квир филма „Мерлинка“ отворен је у Великој сали Дома омладине Београда. Приказивањем инсерата из филма "Marble Ass" Желимира Жилника, на отварању је обележено и 20 година од смрти Вјерана Миладиновића Мерлинке, по коме је Фестивал и добио име.

Обележавањем 20 година од смрти Вјерана Миладиновића Мерлинке, по кому је Међународни фестивал квир филма и добио име, почело је 15. издање у које је публику увела пројекција филма Довољно одрастао аустралијско-македонског редитеља Горана Столевског, чија радња се дешава у лето 1999.

Филм истог аутора, Домаћинство за почетнике, затвориће фестивал 10. децембра. Овај филм је македонски кандидат за Оскара, а на Венецијанском филмском фестивалу добио је Queer Lion награду.

„Један и други филм су се мало повезали и са људском патњом и са људским проблемима, нарочито кад је у питању Домаћинство за почетнике. Негде у ствари приказује стање у северно-македонском друштву, нарочито кад је у питању ЛГБТ популација“, наводи Предраг Аздејковић, директор фестивала

Петнаеста Мерлинка приказује филмове Аристотел и Данте откривају тајне универзума, прича о тинејџерској љубави, холандско-британски, Сребрна магла, Саше Полака који стиже након фестивала у Берлину и Трибеки, канадски Пре него променим мишљење, који је премијеру имао у Локарну. Фестивал доноси и девет документараца, чије су пројекције у Музеју Југословенске кинотеке.

„Ја бих издвојио, у ствари, турски документарац, филм Плава лична карта, јер нам редитељке из Турске долазе да представе свој филм. У питању је прича о транс мушкарцу који је некада био позната турска глумица. Долази нам дечко из Подгорице који је протагонист домаћег документарца, екс-ју, Милине Тришић, која је пратила три транс особе, једну из Црне Горе, једну из Србије и једну из Босне и њихове животе. И након тог филма ћемо причати о транс мушкарцима јер су они у ствари, када је то Т слово у питању, мало невидљиви односно транс жене“, напомиње Аздејковић.

У фестивалском програму су и кратки документарни филмови који ће бити приказани у Установи култура Пароброд.

Мерлинка Фестивал настаје да нас упозна са квир-кинематографијом. Ове године под слоганом Шта би дао да си на Мерлинка Фестивалу.

недеља, 25. фебруар 2024.
10° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво