Читај ми!

Филмски фестивал „Мерлинка“ од 7. до 10. децембра у Дому омладине Београда

Петнаесто издање Међународног фестивала queer филма „Мерлинка“ одржаће се од 7. до 10. децембра 2023. године у Дому омладине Београда. Фестивал се ове године одржава под слоганом „Шта би дао да си на Мерлинка фестивалу“, инспирисаним албумом Бјелог дугмета „Шта би дао да си на мом мјесту“, чији је омот послужио као надахнуће за овогодишњи фестивалски визуелни идентитет.

Филмски фестивал „Мерлинка“ од 7. до 10. децембра у Дому омладине Београда Филмски фестивал „Мерлинка“ од 7. до 10. децембра у Дому омладине Београда

Фестивал ће отворити филм Довољно одрастао Горана Столевског чија радња се одиграва у лето 1999. године, када се рађа неочекивана и интензивна двадесетчетворочасовна романса између седамнаестогодишњег српског плесача латинскоамеричких плесова и старијег брата његовог најбољег пријатеља. Деценију касније, њих двојица се срећу у горком поновном сусрету.

Цењени редитељ из Северне Македоније биће на фестивалу заступљен са још једним остварењем. Филм Домаћинство за почетнике, македонски кандидат за Оскара, који је на Венецијанском филмском фестивалу добио награду "Queer Lion Award" и ушао у шири избор за Европску филмску награду, затвориће овогодишње издање „Мерлинке“.

Домаћинство за почетнике испитује универзалне породичне истине, и то како оних породица у којима смо рођени тако и оних које смо сами изградили. Радња прати јунакињу Диту која никада није желела да постане мајка, али околности је приморавају да одгаја две кћерке своје партнерке, малу напаст Мију и непослушну тинејџерку Ванесу. Борба између њихових прохтева одвија се док се све три неуморно свађају, постајући несвакидашња породица у којој је сукоб предуслов заједништва.

Током четири дана манифестације, у селекцији иностраних дугометражних играних филмова биће приказано још осам остварења: амерички Аристотел и Данте откривају тајне универзума редитеља Ајча Алберта, холандско-британски Сребрна магла Саше Полак, канадски Пре него променим мишљење Тревора Полака, француски Момци из провинције Гаëла Лепинглеа, израелско остварење Две редитељке Астер Елкаyам, нигеријски Све боје света су између црне и беле, Бабатунде Аполово, аустријски Пробити лед Кларе Стерн, и норвешки филм Норвешки сан Лива Игора Деволда.

Филм Аристотел и Данте откривају тајне универзума редитеља Ајча Алберта настао је на основу тинејџерског романа Бењамина Алире Саенза, који је преведен и на српски језик, и фокусира се на пријатељство између два тинејџера мексичко-америчког порекла у Ел Пасу 1987. године, који истражују необично ново пријатељство и тежак пут ка самооткривању.

Након Берлинала и Трибека фестивала у Београд стиже филм Сребрна магла Саше Полак, о 23-годишњој медицинској сестри Франки која живи са својом великом породицом у источном делу Лондона. Опседнута осветом и потребом да некоме припише кривицу за трауматичан догађај који се десио пре 15 година, није у могућности да изгради дубоке везе све док се не заљуби у једну од својих пацијенткиња – Флоренс. Беже на обалу где Флоренс живи са својом разноликом и отворенијом породицом. Тамо, Франки налази емоционално уточиште како би се суочила са прошлошћу.

У остварењу Пре него променим мишљење Тревора Полака, који је премијерно приказан у Локарну, остали ђаци се питају да ли је нови ђак Робин дечко или девојчица, док Робин развија компликован однос са насилником из школе, правећи све опасније изборе како би се уклопио.

Филм Момци из провинције Гаëла Лепинглеа прати троје ликова. Запослени у ноћном клубу, Јозеф се заљубљује у плесача из путујуће queer трупе током лета. Негде, младић у високим потпетицама шета кроз село које се спрема да напусти. У изолованом градићу, Јонас има састанак за еротске фотографије с непознатом особом. Ту су онај који остаје, онај који одлази и онај који је у пролазу. Они су момци из провинције.

Лезбејски пар у филму Две, редитељке Астер Елкаyам, сања о томе да има бебу. Бар прима антидепресиве тако да ће њена партнерка Омер носити трудноћу. Њихово путовање почиње са много узбуђења и сигурности да ће њихова љубав превазићи све препреке. Међутим, многи неуспешни поступци инсеминације утичу на њихову везу. Омер постаје напета, а Бар је фрустрирана својом улогом у процесу.

У филму Све боје света су између црне и беле који је режирао Бабатунде Аполово, Бамбино и Бава се срећу у Лагосу и одмах се спријатеље. Током својих дугих вожњи по граду, развијају дубоку приврженост један према другом. Али у друштву које хомосексуалност сматра табуом, осећају притисак друштвених норми. Филм је награђен "Teddy" наградом на овогодишњем Берлиналу.

Главна јунакиња филма Пробити лед Kларе Стерн, девојка Мира у раним двадесетим годинама, бежи од притиска вођења породичног винограда тако што игра хокеј на леду. Када се нова играчица Тереза придружи тиму, изазива Мирин ригидни поглед на свет, што доводи до ноћи које ће променити њихове животе на улицама Беча.

У средишту остварења Норвешки сан редитеља Лива Игора Деволда је деветнаестогодишњи пољски имигрант, који ради у фабрици рибе у Норвешкој и осећа симпатије према свом колеги. Почиње штрајк међу пољским радницима у фабрици, што доводи до тестирања њиховог односа и односа према колегама.

У селекцији кратких играних филмова на програму ће бити 34 остварења из 21 земље: Шпаније, Белгије, Француске, Чилеа, Канаде, Мексика, Кине, САД, Шведске, Бразила, Мађарске, Тајланда, Израела, Ирске, Норвешке, Аустралије, Италије, Ирана, Велике Британије, Аргентине и Пољске.

четвртак, 22. фебруар 2024.
15° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво