Читај ми!

Тихомир Станић: Завршено снимање „Нобеловца“, у серији ћемо видети доста тога непознатог о Андрићу

Тихомир Станић остварио је један од већих глумачких и животних снова – завршено је снимање филма и серије „Нобеловац“ у којој је глумац, редитељ и један од аутора. Осам епизода о животу Иве Андрића гледаћемо током 2024. године.

Серија Нобеловац посвећена је Иви Андрићу, великану српске књижевности XX века. Тихомир Станић има неколико улога у пројекту који смо, како истиче, као нација били дужни да направимо.

У продукцији Радио-телевизије Србије, а ми смо били извршна продукција, завршили смо снимање серије Нобеловац. То је серија од осам епизода, говори о животу нашег јединог нобеловца, који је 26. октобра, тад почиње радња серије, сазнао да је добио Нобелову награду“, истакао је Тихомир Станић.

Према његовим речима, серија се одвија током неколико недеља уочи уручења награде у Стокхолму.

Дешавања у та два месеца нашег писца враћају у прошлост. „Враћамо се накратко у 1895, па онда од 1914. до 1920. Најзаступљенији је период од 1941. године, када он (Андрић) у Београду, у току рата, пише своја најзначајнија дела на Дрини ћуприја, Травничка хроника и Госпођицу, и када у једном договору са новим властима објављује та дела, и постаје део културне елите новог система“, објашњава Станић који је један од аутора серије, игра главну улогу и режира заједно са Боришом Симовићем.

За серију Нобеловац, Станић се, како каже, припремао годинама.

Применио сам једно старо правило да су за продукцију најважније три ствари: прва ствар, која је важна, су припреме, друга ствар која је важна су припреме и трећа ствар која је важна су припреме. Припремили смо се добро, цела екипа. Све проблеме или неспоразуме који су могући у току снимања и организације смо пренебрегли јер смо били добро припремљени“, нагласио је српски уметник.

Велика, али проверена екипа сарадника

Радећи на другим серијама, а последњих година играо је много, упознао је много људи из бранше и био у прилици да одабере најбоље за ову серију. Све људе са којима је сарађивао у Нобеловцу, како каже, знао је или професионално или приватно.

На сценарију серије радили су Иван Велисављевић, Јелена Мијовић, а сарадници су Александар Новаковић и Станић, као и Владимир Рогановић који је један од креатора серије. Пабло Феро Живановић је директор фотографије, Невена Миловановић је костимограф, Валентина Попржан је направила сценографију. Дубравка Бушатлија била је задужена за шминку и маску.

Имамо 145 улога. Неколицина глумаца је из Словеније, седам-осам из Хрватске, из Сплита, из Црне Горе, зато што су ликови одатле и говоре својим аутентичним језиком. Млади Крлежа и Крлежа су из Хрватске, Дамир Лончар и Кристијан Петелин. Млади Андрић је Игор из Загреба, Селма Алиспахић из Сарајева, Милицу Бабић, Андрићеву љубав“, набраја Станић који у серији тумачи лик Иве Андрића.

Гледаоци ће у Нобеловцу, како истиче, видети много тога што се не зна о чувеном књижевнику и његовом животу.

Седам година, откад смо понудили пројекат Радио-телевизији Србије негде у 2015. године, од тада један озбиљан тим људи ради на томе и ми смо заиста истраживали, тражили разне изворе“, открио је гост Београдске хронике.

Према његовим речима, постоје чињенице у Андрићевом животу, које су неспорне. 

„Одбио је да оде у Швајцарску, поделио јесудбину народа. Одбио да потпише Недићев апел. Поклонио цео новчани износ Нобелове награде, то су гестови који су ретки. Кад потражимо у овом времену такве људе, тешко ћемо их пронаћи“, поручио је Тихомир Станић.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара