Серија „Нобеловац“ разоткрива нијансе Андрићеве личности

У продукцији РТС-а снима се серија „Нобеловац“, посвећена Иви Андрићу, великану српске књижевности XX века. Редитељ серије и главни глумац у серији је Тихомир Станић. Екипа РТС-а била је на сету у Клубу књижевника, где је 1961. Андрић одржао конференцију за медије поводом добијања Нобелове награде за књижевност.

Серија Нобеловац прати 1961. годину када је Андрић добио Нобелову награду за књижевност. Кроз радњу серије Андрићевим мислима враћамо се у прошлост када је написао три најзначајнија и награђена романа – Травничка хроника, На Дрини ћуприја и Госпођица. Преломна 1961. полазна је тачка серије Нобеловац, а мотив за целокупан сценарио редитељ налази у Андрићевој личности.

„Чињеница да је Андрић поклонио цео новчани износ Нобелове награде унапређењу библиотечког фонда Босне и Херцеговине је нешто што је мене фасцинирало већ деценијама од дана када сам то сазнао. Онда смо исто тако, радећи на овој серији тражили мотив због чега човек уради тако нешто“, наводи Тихомир Станић, који у серији тумачи лик Иве Андрића.

Главне личности из Андрићевог живота пратиће га и кроз радњу Нобеловца.

„Вера Стојић је имала велики значај у Андрићевом животу. Она је такорећи посветила цео свој живот Иви Андрићу и његовом књижевном делу, али му је била и пријатељ“, каже глумица Бранка Шелић.

„Родољуб Чолаковић је сахрањен поред Иве Андрића. Визуелно можда мало личимо, али из његових млађих дана, једино то, али нисмо ни хтели да толико идемо на ту визуелну сличност, већ на пријатељство, на ту блискост њихову“, напомиње Владан Гајовић.

Серија Нобеловац пратиће догађаје, личности и градове који су утицали на Андрићев живот и стваралаштво. Снимање се завршава крајем године, биће осам епизода, а премијерно емитовање очекује нас током следеће године.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије