Читај ми!

Политика: Зашто треба да погледате домаћу серију „Позив”

Портал „Политика“, у свом одељку Магазин, пише о новој РТС-овој серији „Позив“. Текст Лазара Ковачевића Јовановића под насловом „Зашто треба да погледате домаћу серију 'Позив'“, преносимо у целости.

После Деце зла на ХБО максу, Тунела и 12 речи на Суперстар ТВ, још једна домаћа серија имаће премијеру ове јесени. Од вечерас, викендом у 20.05 на РТС 1, гледаоци ће пратити узбудљиву трилер серију Позив од осам епизода, чији су аутори Ива Митровић и Марко Поповић.

Прича прати Аницу Рељић, бившу полицијску инспекторку која сада ради у кол-центру. После позива извесне Соње, коју неко прогања путем телефона и, касније, њеног нестанка, главна јунакиња креће у решавање ове мистерије која је води у свој пређашњи живот испуњен борбом са опаким људима из криминалног миљеа...

Ово су разлози због којих треба да погледате ову одличну домаћу серију.

Глумачка магија Мирјане Јоковић

Аница Рељић је жена са тешком и трауматичном прошлошћу. Храбра дама која не преза ни од кога и ни од чега. Психолошки веома захтевна за глуму. Такав озбиљан глумачки подухват, према ауторима, могла је да изнесе само Мирјана Јоковић, наша прослављена глумица која дуго година живи и ради у Америци.

Аутори су имали срећу да се њој цео пројекат допадне и да је пристала да глуми главну јунакињу. На малом екрану она плени невероватном енергијом којом ће брзо опчинити гледаоце. Мирјана Јоковић је велики професионалац, па је као таква и приступила филовању овог сложеног лика ког је наизглед са лакоћом донела. Припреме су биле озбиљне.

Имала је прилику ближе да упозна праву инспекторку која је у сталној борби са опаким криминалцима од које је много сазнала како би ову улогу изнела уверљиво. Пазила је на сваки детаљ у приказу Анице која уз ризичан посао има и компликован и буран приватан живот, па и прошлост.

Добар кастинг

Редитељ Марко Ћилас са сарадником Душаном Зорићем одрадио је одличан посао када је реч о одабиру глумаца. Поред Мирјане Јоковић, чији је кастинг изазвао позитивно изненађење у јавности, у серији углавном гледамо квалитетне, али не толико експлоатисане глумце на малом екрану. Овде их гледамо у занимљивим улогама.

Тако ћемо Ану Франић пратити као нову шефицу подземља, Уну. Јак утисак оставила је на новинаре који су недавно погледали прве две епизоде, јер је њена сушта супротност. Ово је, како је рекла, био позив који се не одбија.

„Све време док су писали лик Уне имали мене у глави. Мени је била толика част све док нисам прочитала сценарио. Зашто сте имали мене у глави за једну дијаболичну особу”, питала се глумица кроз смех током конференције за новинаре. Схватила је да са Уном и те како може да се игра, да експериментише и створи лик који је уз Аницу Рељић – најупечатљивији.

У серији гледамо и Данијела Сича, Уликса Фехмиуа, Наду Шаргин, Исидору Минић, Даницу Недељковић, Снежану Богдановић...

Важне женске улоге

Серија обилује упечатљивим женским ликовима. Чак шест дама нашло се у шест необичних, али важних, водећих улога. Свака на свој начин изнела је своје јунакиње.

Ту су Мирјана Јоковић као инспекторка, Снежана Богдановић као министарка и Ана Франић као шефица подземља, које на свој начин опстају у мушком свету, али и Нада Шаргин као нестала Соња, Исидора Минић као пожртвована мајка детета са посебним потребама, и Даница Недељковић у улози Соњине кћерке која креће у потрагу за мајком.

„Имамо шест жена које, можда, по први пут у српској кинематографији нису трпне улоге, већ жене које у једном тренутку узимају судбину у своје руке и прихватају позив на акцију”, објаснила је глумица Ана Франић.

Њена колегиница Мирјана Јоковић сматра да је у серији направљен добар баланс мушких и женских ликова. „Живимо у времену где се и женски ликови понекад доводе у крајност да би обарале руку са мушкарцима. Није то циљ. Сви имамо свој простор и треба заједно да делимо овај свет”, рекла је Мирјана Јоковић.

Нема празног хода

Аутори и сценаристи Марко Поповић и Ива Митровић обожавају филмове и серије. Како су рекли, када не пишу, гледају. И то са пуном пажњом. Тако су инспирисани хиљадама одгледаних наслова дошли на идеју за Позив.

Желели су да направе серију која ће бити узбудљива, динамична и да нема празног хода. Урадили су Позив, трилер драму у којој је сваки детаљ важан. Свака епизода завршава се добрим обртом због ког једва чекате следећу епизоду. Фокус јесте на нестанку Соње, али је у све укључена и прошлост јунакиње Анице, као и актуелни скандал о тровању тројице дечака, који се доводи у везу са министарком, коју тумачи Снежана Богдановић.

Зато аутори поручују да овде нема малих улога. Свако је за важан за одређени део приче, а сви за јединствену целину – серију Позив.

Није познато хоће ли ова серија бити доступна на неком светском стриминг сервису, али то свакако заслужује. Пуна је догађаја које треба пажљиво испратити, па је одлична за гледање „у цугу”, односно за бинџовање.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара