Читај ми!

Холивудски глумци склопили прелиминарни договор са студијима о прекиду штрајка

Холивудски глумци постигли су у среду прелиминарни договор са великим студијима о прекиду другог од два штрајка који су потресли индустрију забаве ове године, јер су радници тражили веће плате у ери стриминга.

Обустава рада глумаца која је трајала 118 дана званично ће се завршити нешто после поноћи, саопштио је синдикат САГ-АФТРА након што је преговарачки комитет једногласно подржао споразум.

Нови трогодишњи уговор, чији износ се процењује на више од милијарду долара, укључује повећање минималних зарада и нови бонус за „емитовање на стриминг сервисима“, саопштио је синдикат.

Споразум такође пружа заштиту од неовлашћеног коришћења слика које генерише вештачка интелигенција, област која се појавила као главна брига филмских радника који су се плашили да ће их заменити „дигитални двојници“.

„Стигли смо до уговора који ће омогућити члановима САГ-АФТРА из свих категорија да граде одрживе каријере“, саопштио је синдикат.

Председница САГ-АФТРА и звезда серије Дадиља, Фран Дрешер, написала је у објави на Инстаграму: „Успели смо!!!! Посао од милијарду долара!“

Национални одбор групе разматраће споразум у петак, а синдикат је рекао да ће објавити више детаља након тог састанка.

Савез произвођача филмова и телевизиских формата (АМПТП), који је преговарао у име компаније „Дизни“,  „Нетфликса“ и других медијских компанија, рекао је да споразум од среде представља „нову парадигму" која је синдикату дала „највеће уговорне бонусе“ у својој историји.

Организација је саопштила да се „радује што ће индустрија наставити рад на причању сјајних прича“.

Са окончањем штрајка, Холивуд може да у пуном капацитету покрене производњу по први пут од маја.

„Лакнуло ми је", рекла је глумица Фани Гранде у интервјуу. „Било је заиста тешко за већину људи у индустрији, посебно за оне друге боје коже. Као што се зна, ми немамо толико могућности избора. Нисмо велике познате личности које имају залихе новца у банци.“

Глумица Џесика Пејн наводи да је „дубоко захвална, оптимистична са задршком и спремна да ради“. 

Глас о потенцијалном споразуму проширио се Холивудом током дана, будећи наду међу глумцима који су провели недеље протестујући испред студијских канцеларија у Њујорку и Лос Анђелесу уместо да буду на снимањима.

Глумци су имали сличне бриге као и филмски и телевизијски писци, који су тврдили да је надокнада за глумце који нису са А листе знчајно опала како је стриминг почео, што им је отежавало да задовоље основне услове живота у Лос Анђелесу и Њујорку.

Глумцима у серијама које су приказиване на стриминг сервисима нису исплаћивани хонорари које су добијали када су серије емитоване на телевизији.

Филмски радници су такође постали узнемирени недавним развојем вештачке интелигенције, за који су се плашили да би могли да доведу до тога да студији манипулишу њиховим лицима без дозволе или да глумце замене дигиталним аватарима.

Џорџ Клуни и друге звезде са А листе изразили су солидарност са колегама  и позвали синдикално руководство да постигне споразум.

Многи филмски и телевизијски студији су стали када је Удружење америчких писаца (ВГА) прогласило штрајк овог пролећа. Док су се чланови ВГА вратили писању сценарија крајем септембра, текући прекид рада САГ-АФТРА оставио је многе продукције без посла.

Ови штрајкови су коштали Калифорнију више од шест милијарди долара изгубљене производње, према процени Института Милкен.

Са мало расположивог посла, многи сценски радници, костимографи и други чланови екипе борили су се да саставе крај с крајем. ФилмЛА, група која одобрава дозволе за снимање, пријавила је да је продукција по прихваћеним сценаријима током недеље од 29. октобра пала за 77 одсто у односу на исто време годину дана раније.

Штрајкови у Холивуду приморали су стриминг сервисе да јесењу сезону понуне репризама и ријалити програмима. Такође, филмски студији су морали да одложе премијере великих пројеката, попут Дина: Други део, јер главни глумци нису хтели да учествују у промовисању филмова.

И други велики планирани филмски хитови су одложени за 2025.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије