Читај ми!

Фестивал глумачких остварења, Филмске сусрете у Нишу отвара филм „Траг дивљачи“

У Нишу се 26. августа отвара наш најстарији филмски фестивал, 58. Филмски сусрети. Нишлије и љубитељи филма очекује 14 домаћих филмова, а организатори најављују и доста познатих домаћих глумаца који ће бити гости Фестивала.

Фестивал глумачких остварења, Филмске сусрете у Нишу отвара филм „Траг дивљачи“ Фестивал глумачких остварења, Филмске сусрете у Нишу отвара филм „Траг дивљачи“

Филмски сусрети у Нишу осим што су најстарији филмски фестивал у Србији, уједно су и једини фестивал посвећен глумачким остварењима.

Први фестивал организован је 1966. године на иницијативу филмских кућа „Славица филм“ и „Авала филма“ као пандан Пулском фестивалу, јер су ове две филмске куће желеле да уђу у тржишну утакмицу са „Јадран филмом“. Зато су често Нишке Филмске сусрете звали „Мала Пула“.

После 58 година Фестивал наставља путевима старе славе. Ове године у званичном програму биће 14 филмова од 21 пријављених. Програм починње 26. августа пријемом у Градској кући одакле ће глумци црвеним тепихом доћи до Тврђаве и Летње позорнице где се одржавају пројекције.

Дејан Дабић, селектор Фестивала, наглашава да ове године Филмски сусрети имају светску премијеру филма Што се боре мисли моје, Милорада Милинковића, који говори о последњих седам дана у животу кнеза Михаила Обреновића, уочи атентата 1868. године.

„Имамо једну светску премијеру, једну фестивалску и шест нишких премијера. Дакле, више од половине филмова на Летњој позорници ће бити премијерни за фестивалске гледаоце. Једно од обележја фестивала, награда 'Павле Вуисић', биће уручена овогодишњој добитници, глумици Мирјани Карановић на отварању. Промоција монографије прошлогодишњег добитника, Славка Штимца, монографије коју потписује Марко Мисирача, биће одржано трећег дана фестивала уз пројекцију документарног филма о Славку Штимцу у продукцији 'Центар филма'“, наводи Дабић.

Организатори очекују да ће их наредних седам дана послужити време, тако да ће све пројекције моћи да се прикажу на Летњој позорници, због тога што она може да прими и до две и по хиљаде гледалаца.

Како је потврдиоло Удружења филмских глумаца Србије, у жирију овогодишњих Филмских сусретау Нишу биће глумци Бранислав Лечић, Владица Милосављевић и Нада Блам, као председница.

Глумци конкуришу за осам награда – Гран при Наиса за најбоље глумачко остварење, Цар Константин и Царица Теодора за најбољу мушку, односно женску улогу, повеље за изузетну женску и мушку улогу, награде за женску и мушку епизодну улогу и награда за најбољу дебитантску улогу.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара