Читај ми!

Мирјана Карановић: Награде су за мене подсетник да могу и да други људи знају да ја могу

На 58. Филмским сусретима у Нишу Мирјани Карановић биће уручена Награда „Павле Вуисић” за изузетан допринос уметности глуме у домаћем играном филму и сличним медијима.

Мирјана Карановић готово да нема награде коју није освојила. Две Златне арене у Пули, два Гран-прија на Нишким сусретима, две Стеријине награде, награде на ФЕСТ-у, на европским фестивалима. Последња у низу, награда „Павле Вуисић“ за животно дело.

Награда је лепа кад се добије, али заправо оно што остане и оно што те испуњава јесте тај сусрет са публиком. Снимила сам филмове које нико не памти, али снимила сам неке филмове које ће јако дуго бити пред гледаоцима, сада углавном на неким платформама или на неким телевизијама, и то је онда траг који сам ја оставила и у прошлости и за будућност. И то је важно“, рекла је глумица.

Играла је у више од 70 филмова, углавном улоге храбрих, јаки жена, које су и у својој патњи храбре.

Ја сам доста дуго тако играла жене које доживљавају неке трагедије и које у томе имају саосећања публике, али радила сам и улоге жена које то некако крију, које не дозвољавају да се то види и мени је то занимљиво зато што сваки човек има оно што показује – како жели да га свет види и има ту неку тајну коју чува само за себе“, истакла је глумица.

Када Мири треба подстрек, погледа на један зид.

Имам једну полицу код куће и ту сам поређала најлепше награде, мислим по дизајну, и онда када ми падне самопоуздање или пред неку премијеру, или када нешто радим па нисам сигурна да ли је резултат добар, и кад помислим 'јао, зашто сам се уопште упустила у ово', онда погледам на ту полицу и кажем: 'Изгураћеш ти'. Онда те награде су за мене подсетник да могу и да други људи знају да ја могу“, рекла је Мирјана.

У једном интервјуу сте рекли и да није било улога каквих сте желели да играте, па сте одлучили сами да их напишете баш онакве какве желите. Је ли можда то разлог због код сте почели да се бавите и режијом?

Када смо били једно два месеца пред снимање онда сам схватила да то заправо не могу никоме да дам, да бих се сувише уплитала у рад неког евентуалног редитеља, јер је то неки материјал који мени лично значи.

Ја сам глумица која не може да функционише без редитеља. Мислим, у лошим представама ја нисам добра исто тако и у филмовима морам да имам некога коме верујем, неко с ким могу да разговарам и онда сам рекла, 'Е, па немој да гњавиш никога, гњави саму себе'. И тако је то почело“, рекла је глумица Мирјана Карановић.

А да је то била Мирина добра одлука, показује чињеница да већ у плану има трећи филм – Народна драма. Од јесени је гледамо у чак три премијере Београдског драмског позоришта. За крај додаје да њено време тек долази.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара