Насилни антихероји и креативна блокада

Филм „Метастазе" приказује црну слику насиља и безнађа, својствену друштвима у транзијцији, оценио редитељ тог наслова Бранко Шмит. Други данашњи гост ФЕСТ-а, Британац Гарет Џонс, свој филм „Жеља" сматра есејом о појму жеље. До сада продато око 76.000 карата.

Хрватски филм „Метастазе" редитеља Бранка Шмита, који вечерас учествује у такмичарском програму ФЕСТ-а, имаће и биоскопску дистрибуцију у Београду у првој половини марта, најавио је данас продуцент тог филма Станислав Бабић.

Екранизација истоименог хит романа Ива Баленовића о жестоким момцима из предграђа Загреба снимљена је у хрватској продукцији, уз сарадњу са београдским „Лукс филмом", који је добио средства на конкурсу Филмског центра Србије за мањинске копродукције.

Бабић очекује да ће филм, који је добио Златну арену у Пули и имао чак 35.000 гледалаца у хрватским биоскопима, заинтересовати и српску публику.

„Филм је побудио интересовање на многим страним фестивалима јер таквих насилних групација, попут неких навијача 'Динама', има у свим транзицијским срединама и људи га добро разумеју не само на Балкану", рекао је Бабић на конференцији за новинаре у Центру „Сава".

Шмит је изјавио да је илустративан податак да на загребачку премијеру „Метастаза" није дошао нико од позваних политичара.

„Овај филм приказује оно што они не воле да виде, црну слику насиља и безнађа, метастазе које сведоче о њиховом неуспеху", рекао је Шмит додајући да је тема универзална и да би лако уместо „Динамових" навијача могли бити „Партизанови" јер такве групације функционишу на веома сличан начин.

Роман је адаптирао хрватски филмски аутор Огњен Свиличић, а сарадник на сценарију била је српска ауторка Владислава Војиновић.

Популарни глумац Рене Биторајац, који игра главну улогу, подсетио је да је по овом роману урађена и позоришна представа.

„Било је доста поређења књиге, представе и филма и по многим оценама наша верзија је најјача. Овај филм је помак јер је унео нову динамику и документарност у хрватску кинематографију", закључио је Биторајац.

Шмит, који је се бавио последицама рата у филмовима „Пут лубеница" и „Пањ пун олова", као свој следећи пројекат најавио је филм о отрежњењу, односно о разочарању људи који су веровали да ће све постати красно када Хрватска буде независна држава.

Гарет Џонс на ФЕСТ-у

Гост 38. ФЕСТ-а данас је био и британски редитељ Гарет Џонс, чији ће филм „Жеља" вечерас бити приказан у програмском циклусу „Открића" у Дворани културног центра.

„Захваљујем се на позиву на ФЕСТ и у дивни град Београд, одушевљен сам и част ми је што сам овде", рекао је Џонс на конференцији за новинаре.

Одговарајући на питања новинара, он је признао да у филму „Жеља" има доста аутобиографских елемената.

Главни лик је сценариста који жели да постане редитељ, али је суочен са креативном блокадом, а да би је превазишао предузима радикалне кораке.

Аутор је изјавио да његов проблем није био креативне већ финансијске природе, јер је желео независан филм, без утицаја и мешања продуцената.

Он је додао да је са партнерком, композиторком Фионом Хоув основао малу продукцијску кућу и да су успели да потпуно самостално сниме нискобуџетну камерну драму у стилу који је неуобичајен за британску кинематографију.

„Сматрам да се британски филм понекад губи у социјалним темама и копирању реалности, мада врло ценим Кена Лоуча и Мајка Лија, али ја сам хтео да кроз својеврсни филмски есеј истражим појам жеље, сексуалне, метафизичке или неке друге", указао је Џонс, додајући да му ласка оцена да је његов филм више континентални него британски.

На конференцији је објављено да ће и ове године на ФЕСТ-у бити додељена награда „Небојша Ђукелић", за филм или пројекат који одликују енергија и креативност некадашњег селектора ФЕСТ-а, угледног и омиљеног филмског критичара Ђукелића.

Чланови жирија биће Драган Јовићевић, Иван Аранђеловић и Југослав Пантелић.

За овогодишњи ФЕСТ, који је почео 19. и траје до 28. фебруара, до сада је продато око 76.000 карата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво