Живот у акваријуму

У среду, шестог дана 38. ФЕСТ-а, биће приказан филм „Акваријум" Андреје Арнолд, проглашен за најбољи британски филм 2009. године и добитник Награде жирија у Кану. На програму и „Браћа“ Џима Шеридана, као и „хрватски Трејнспотинг", филм „Метастазе".

Програм ФЕСТ-а у среду у Центру „Сава" почиње приказивањем акционе авантуре „Буђење Валхале" Николаса Виндинга Рефна.

Радња филма дешава се пре 1.000 година и говори о Једнооком, тихом ратнику невероватне снаге, који после вишегодишњег заточеништва успева да побегне уз помоћ дечака Ареа.

Њих двојица се затим укрцају на викиншки брод, али их убрзо прогута густа магла која нестане када угледају непознато копно.

Док откривају тајне те нове земље, Викинге стиже ужасна судбина, а Једнооки сазнаје праву истину о себи...

Од 19 часова, на програму је драма „Акваријум" чији сценарио и режију потписује бивша глумица Андреа Арнолд.

За свој кратки филм „Оса", који говори о самохраној мајци на ивици слома, Андреа Арнолд добила је Оскара 2005. године, а њен филм „Црвени пут" такође је освојио Награду жирија у Кану 2006. године.

Прича „Акваријума" прати бунтовну петнаестогодишњу девојку Мију (Кети Џарвис), која живи у сиромаштву и чији живот због одсуства персективе личи на кретање у круг, попут риба у акваријуму.

Миа са мајком алкохоличарком и сестром живи у општинском стану у радничком окружењу источног Лондона.

Она је усамљена и склона инцидентима и тучама са другим девојкама, због чега су је и избацили из школе.

После тога, она упада у још веће невоље, а делује извесно да ће и њена четири године млађа сестра кренути истим путем.

Једини вентил који бунтовној девојци помаже да преживи у суровом окружењу је хип-хоп плес, који вежба уз музику са мајушних звучника.

Све се мења када њена мајка кући доведе новог дечка, који се зове Конор (Михаел Фасбендер, играо у филмовима „300" и „Проклетници") и ради као обезбеђење у оближњој продавници.

Иако на почетку делује као очинска фигура, видеће се да његова наклоност према девојци са чијом се мајком забавља није нимало наивна, нити је Конор открио праву истину о себи...

После тога, од 22 часа је пројекција драме „Браћа", редитеља Џима Шеридана.

„Браћа" се могу похвалити импресивном глумачком поставом у којој Тоби Мегвајер и Џејк Џиленхол играју рођену браћу потпуно различитих карактера, док Натали Портман игра лик жене која је „ухваћена у унакрсну ватру" ове две снажне личности.

За улогу војника Сема Кејхила у римејку истоименог данског филма, Тоби Мегвајер је био номинован за Златни глобус.

Редитељ „Браће" Џим Шеридан  током каријере је шест пута био номинован за Оскара, а најпознатији је по филмовима „Моје левои стопало" и „У име оца" (у оба наслова главну улогу тумачи Данијел Деј Луис), као и по наслову "Get Rich or Die Tryin" (са Фифти Сентом).

Програм у Дворани културног центра

Од 16 часова приказиваће се „Филм је девојка и пиштољ" Густава Дојча, који је састављен од фрагмената из више остварења, углавном из немих филмова, пропраћених цитатима Сафо и Платона, између осталих.

Од 18 часова на програму је филм „Жеља" енглеског редитеља Гарета Џоунса о писцу Ралфу, који се осећа угроженим због успеха која је доживела његова супруга Фиби, звезда сапунске опере.

Како се крајњи рок у којем треба да заврши књигу приближава, Ралф позове бејбиситерку, студенткињу из Француске Нене, ни не слутећи какве ће све последице та одлука изазвати.

Док Ралф подлеже жељи, Нене се упушта у везу и са њим и са Фиби, а њихови замршени односи отварају многа питања: Ко користи, а ко је искоришћен? Ко је прави писац филма названог „Жеља" и како ће се све завршити?

У 20.30 часова почиње  филм „Метастазе" редитеља Бранка Шмита о актуелним темама у хрватском друштву, као што су пад социјалног статуса, живот без перспективе, национализам, криминал, насиље и зависност о дрогама.

Све то је представљено кроз причу о четворици пријатеља из краја који имају проблем да се уклопе у друштво.

„Јунаци" филма су Филип (Фрањо Дијак), лечени наркоман који се после три године враћа старом друштву у Загребу: Деји (Ракан Рушајдат), Крпи (Рене Биторајац, из филма „Ничија земља", награђеног Оскаром за најбољи страни филм и ситкома  „Битанге и принцезе" и „Наша мала клиника") и Кизи (Роберт Угрина).

Дејо је у сталним проблемима због дугова, Кизо је алкохоличар и емотивац, а Крпа је најупечатљивији лик у целом филму, нетолерантни силеџија који туче слабије, опседнут фудбалом и кладионицама.

„Метастазе" се приказују у склопу такмичарског програма „Европа ван Европе".

Следеће остварење на програму је мешавина драме и комедије, индијски „Делхи 6" режисера Ракејша Омпракаша Мехре, заснован на његовом одрастању у Старом Делхију.

„Делхи 6" (назван по позивном броју) је прича о љубави, нади и самоспознаји смештена у хаотично и потресно окружење овог индијског града.

Његова порука је да иако већина људи узрок својих проблема траже у околини, права истина је да разлог проблема заправо лежи у нама самима.

Овај филм је наишао на добар пријем код публике, али и на подељене реакције критике.

У Музеју кинотеке приказиваће се наслови „Кагемуша - сенка ратника" (1981) Акира Куросаве и „Фани и Александар" (1984) Ингмара Бергмана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво