Читај ми!

После признања на међународном фестивалу, филм „Вера” пред публиком у Аустралији и Јужној Америци

Филм „Вера”, у продукцији РТС-а, добио је више признања на међународном филмском фестивалу који се одржава у Берлину и Паризу. Међу њима је и оно за најбољи филм. Награда за најбољу глумицу отишла је у руке Јоване Стојиљковић, која је тумачила лик познате шпијунке.

Од биоскопске дистрибуције и пуних сала, до једне од најгледанијих серија на нашем Првом програму – све је наговештавало да ће прича о стварној историјској личности Вери Пешић привући пажњу и светске публике. Креатори који су награђени за најбољу режију и сценарио су, ипак, изненађени.

„Не желим да звучим лажно скромно али мени јесте ово било једно велико и врло пријатно изненађење. Када смо правили Веру, велика жеља ми је била да комуницира и са људима који нису са овог географског подручја, са овог говорног подручја, који не знају историјске околности у којима се прича дешава и то што се филм и серија пролазе код стране публике мени је доказ да смо у томе успели”, каже Недељко Ковачић, редитељ.

Озбиљан истраживачки рад омекшан фикцијом створио је причу која води у Други светски рат, у којем је осим војника, борбе водила и једна жена која је директно утицала на државне одлуке. Главни женски ликови ретки су и у светској кинематографији, а Вера је од америчког и европског жирија проглашена за најбољи филм. Јовани Стојиљковић – награда за најбољу глумицу.

„Мени се чини да је публику напољу привукло оно што и публику овде. Тај јак женски лик који нисмо имали прилике да гледамо у филмовима било стране било домаће публике на ту тему. Ретки су филмови који имају такву поставку као Вера”, додао је Ковачић.

На фестивалу који се одржава у Паризу, Берлину и Вашингтону представљени су играни, документарни и кратки филмови произведени или тематски везани за југоисточну Европу. Серија Вера гледаће се и у Аустралији и Јужној Америци. О томе да ли је Вера Пешић у окупираној земљи била хероина или не, говориће се у скоро целом свету.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво