Читај ми!

Када се у биоскопу осећате као у свемиру – филм Изазов је у историји светске кинематографије

О свемирском спектаклу „Изазов“, који је сам по себи изазов јер је први играни филм снимљен у космосу на Међународној свемирској станици 400 километара изнад површине Земље, прича се у свету. Филм редитеља Клима Шипенка, у коме игра наш Милош Биковић, померио је границе и ушао у историју светске кинематографије.

Из биоскопа се излази са осећајем као да сте били у свемиру. Руски редитељ Клим Шипенко и главна глумица Јулија Пересиљд, пре одласка у космос, прошли су обуку за космонауте, коју је – иако са њима није путовао, прошао и Милош Биковић. Као хирург који се припрема за комплексну интервенцију у филму Изазов, имао је захтевна снимања, без подршке дублера.

„Снимајући тај филм, ја сам схватио да смо снимали у авиону који пада, у бестежинском стању, радили реалну симулацију операције торакалне хирургије. Редитељ је у овом филму одабрао прави ракурс, а то је управо то како изгледа припрема и шта све човек пролази када дође до горе и које су све то занимљивости, тако да ми стварно стекнемо утисак када гледамо филм како је отићи горе, онолико колико је то могуће нама обичним људима који тамо нисмо били", каже Биковић.

Прва филмска свемирска драма о којој се као о сензацији размишљало више од две деценије, пионирски је подухват чији су актери били свесни да стварају историју светског филма.

„Желео сам да будем први који ће снимати у свемиру. Било је наравно потешкоћа, али и много адреналина у свему томе. Нисам имао никога кога бих могао да позовем и питам како се нешто ради. Све је било потпуно ново искуство и морао сам да измишљам начине да много тога урадим успут. Био сам директор фотографије, радио сам расвету и сценографију, све сам радио сам – као да правиш студентски филм, и то у свемиру", рекао је редитељ Клим Шипенко.

Педесет аутентичних минута филма снимљених у свемиру, антологијске су секвенце. Ракета која полеће као и дешавања на свемирској станици, нису резултат специјалних ефеката и графике. Свемирски спектакл Изазов, изазов је за продукције на којима је да направе нови искорак.

четвртак, 13. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије