Читај ми!

Зашто Милош Биковић први иде у космос, чим Србија отвори свој свемирски програм

„Изазов“ је први играни филм снимљен у свемиру, на Међународној свемирској станици, 400 километара изнад површине Земље. Зато га сви очекују са нестрпљењем.

Гостујући у Београдској хроници, глумац Милош Биковић је рекао да је за Изазов знао много пре него што је добио сценарио, и да је филм био „велика вест већ у самој својој идеји“. „Пре него што сам знао да ћу да будем део овог филма, знао сам да се мој другар Клим (редитељ) и колегиница Јулија спремају да иду у космос, и да снимају део који се тамо дешава. То је био најтежи део задатка када је у питању овај филм, и то је био догађај. То је централни догађај у кинематографији у протекле две, пет деценија, не знам како се то мери“, рекао је Биковић.

Премијера остварења под редитељском палицом Клима Шипенка је одлично прошла у Москви, а Шипенко је редитељ првог филма у историји светске кинематографије који је сниман у космосу, односно на Међународној свемирској станици. И сам редитељ је боравио у космосу.

„У космосу је предивно, савршено, чаробно, фантастично... Немам речи којима бих описао космос. Ни на једном језику – ни на руском, ни на енглеском, ни на српском. Сигуран сам да нема довољно речи да бих описао оно што сам осетио у космосу“, објаснио је Шипенко.

Додаје да, „нажалост, није било времена за уживање“, јер је било мало времена, свега 12 дана, да се уради све што је било планирано.

„Морали смо да радимо непрестано. Осим тога што сам био редитељ, био сам и сниматељ, па и механичар камере, бавио сам се и расветом, тако да је све време одлазило на то. Само повремено сам гледао наниже, видео Земљу и схватао да сам у космосу“, испричао је редитељ.

Милош Биковић тумачи једну од главних улога у филму, али није снимао у космосу, углавном је снимао у симулатору. Зашто његов јунак није отишао у космос, каже глумац – можете сазнати од 20. априла у биоскопима.

„Ја играм хирурга који треба да изврши веома компликовану операцију у космосу. У току филма он се спрема за то, тако да сам прошао део обуке кроз коју је прошао мој јунак“, рекао је Биковић, који није имао дублера.

„У авиону смо, у бестежинском стању, морали да изведемо операцију, а притом само заиста изводили процес те операције онако како се она заиста изводи. Имали смо консултанте...“, додао је глумац.

Редитељ Шипенко наглашава да се надао добром пријему код публике и да је „све то прошло еуфорично“.

„Чим Србија отвори свој свемирски програм, онда Биковић мора да полети у космос јер је већ спреман за то, тако да нема спремнијег Србина од Милоша“, додао је.

Београдска премијера Изазова је у Галерији 19. априла, и праћена је премијерама у другим градовима.

Говорећи о будућим пројектима и плановима, Шипенко наводи да би то могло да буде у дубинама Земље у самом језгру, а после тога, можда и на Месецу.

„Нема граница нашег свемира, у складу с тим, филм тражи нове сфере и нове правце, то није затворено, ово је тек почетак свега“, каже Шипенко.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво