Доминација два филма на додели Оскара и неочекивана листа губитника

Филм „Све у исто време“ тријумфовао је на 95. додели Оскара. Од 11 номинација, освојио је седам награда Америчке филмске академије.

Доминација два филма на додели Оскара и неочекивана листа губитника Доминација два филма на додели Оскара и неочекивана листа губитника

Доминација једног филма на додели Оскара поново је актуелна. Необична научнофантастична комедија апсурда, Матрикс за 21. век Све у исто време о кинеско-америчкој породици која проблеме решава у више димензија, добила је Оскаре за најбољи филм, режију награђени су Данијел Кван и Данијел Шејнерт, оригинални сценарио, монтажу и за три глумачка перформанса.

Ки Хју Куан победио је у категорији споредна мушка улога. Џејми Ли Кертис је 45 година након што је каријеру започела у Ноћи вештица, коначно добила свог првог Оскара, а Мишел Јео је постала прва глумица азијског порекла награђена за главну женску улогу.

„За све дечаке и девојчице који изгледају као ја и који ме гледају ноћас, ово је светионик наде и могућности. Ово је доказ да можете сањати велике снове и да се снови остварују. И даме, не дозволите да вам ико икада каже да сте прошле свој врхунац. Никада не одустајте“, рекла је у свом обраћању Мишел Јео.

„Хоћу да кажем да смо управо добили Оскара мој тим из снова и сви ви који сте подржавали жанровске филмове у којима сам радила свих ових година, свим тим стотинама хиљада људи хоћу да кажем да смо сви добили Оскара“, изјавила је Џејми Ли Кертис.

Други по броју освојених Оскара је немачки ратни спектакл На западу ништа ново. Најновија филмска адаптација чувеног романа Ериха Марије Ремарка тријумфовала је у четири категорије за најбољи међународни филм, сценографију, оригиналну музику, фотографију.

Деведесет пету доделу Оскара обележио је и својеврстан повратак отписаног Брендана Фрејзера, коме је улога у филму Кит донела Оскара за главну мушку улогу. Том остварењу припао је и Оскар за најбољу шминку.

Највећи губитници овогодишње доделе су Фабелманови, Духови острва, Тар, Елвис и Троугао туге номиновани у главној категорији за најбољи филм. Звучи готово апсурдно остали су без иједног освојеног Оскара.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво